Als je de stilte kunt horen

Auteur: Ditte Pelser, gepubliceerd op 1 april 2021
Leestijd ca. 3 min.
De stilte buiten jezelf
Stilte hier in Nederland, is dat nog wel mogelijk? De stilte horen is altijd en op ieder moment mogelijk. Luisteren naar jouw stilte is iets heel anders dan de stilte die je buiten jezelf zoekt. In Nederland zijn er inderdaad bijna geen plekken meer waar je nog stilte kunt horen. Overal is wel enige vorm van onnatuurlijk geluid. Is het niet het zoemen van een snelweg in de verte, dan is het wel een vliegtuig dat over vliegt. Echt stil of donker is het hier nergens meer.
Onderweg in een land met grote ruimte
Nee, dan Australië! Wegen waar je op een hele dag maar 1 of 2 auto’s tegenkomt. Overnachten op plekken waar je als je naar buiten kijkt geen hand voor ogen ziet. Niets anders dan sterren en als je geluk hebt het licht van de volle maan. Die er natuurlijk maar eens in de 4 weken is. De rest van de tijd is het aanpassen aan het ritme van de natuur en vooral het vertragen van je leven. Heel fijn overigens om zo bewust te vertragen.
De stilte in jezelf
De stilte die buiten onszelf is, is niet de stilte waar ik het met je over wil hebben vandaag. Vandaag wil ik het hebben over de stilte in jezelf. Ben jij je daar al bewust van? Ben jij iemand die een moment op de dag bewust stil staat bij dat wat is en dat wat je doet? Zelf probeer ik iedere dag wel een moment in te bouwen om de stilte in mijzelf op te zoeken, al is het alleen maar om die stilte te laten praten. Wist je dat? Dat stilte ontzettend veel te vertellen heeft.
Ja, stilte weet zoveel van jou, daar kun je nog verbaast over zijn. Stilte weet precies de spijker op zijn kop te slaan. Het pijnlijke punt te raken. Want als je stil bent, luistert naar wat is, dan komen je grootste zorgen naar voren om je te vertellen dat zij graag de aandacht willen die ze nodig hebben en verdienen.
Weglopen voor de stilte in jezelf
Dat is waarom we zo vaak liever niet stil willen zijn, niet willen luisteren naar wat zich vanuit die innerlijke stilte aandient. Want het is helemaal niet leuk om je bezig te houden met je zorgen of ongemakken. Het is veel comfortabeler om daar ver van weg te blijven. Want als je het weet, dan kun je er niet meer onderuit. Juist als je je bewust bent van wat zich in jou afspeelt, ontkom je er niet meer aan er iets mee te doen.
Wat gebeurt er als je bij de stilte blijft?
Als je in de stilte blijft, dan komt dat stemmetje dat je onbewust weggedrukt hebt, even heel hard naar voren. Het stemmetje vertelt bijvoorbeeld dat je iets heel anders wilt in het leven, of graag een arm om je heen wilt. Het stemmetje vertelt ook, wanneer jij die arm om je heen wilt, dat je jezelf open te stellen hebt om dit te kunnen ontvangen. Dit roept vervolgens nog weer een ander stemmetje op. Vaak zitten er in ons hoofd meerdere soorten stemmetjes, die allemaal andere dingen verwachten en willen laten horen.
Wat vertelt jouw stemmetje je?
Wat komt er bij jou aan stemmetjes naar boven als je naar de stilte luistert?
Wil je iets anders, maar weet je niet goed hoe?
Zijn het tegenovergestelde dingen die van zich laten horen?
Heb je de neiging om ervoor weg te lopen of ergens anders mee bezig te gaan?

Stuur gerust een berichtje, dan kijken we samen verder.
Lieve groetjes,
Ditte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

06 - 23 77 13 17
info@zo-jezelf.nl
Algemene voorwaardenPrivacy beleid
Zo Jezelf is aangesloten bij:
Copyright © 2023 - Zo Jezelf - Alle rechten voorbehouden.