BURNOUT? Omarm jezelf

Auteur: Ditte Pelser, gepubliceerd op 14 februari 2024
Leestijd ca. 4 minuten
Een les in het omarmen van jezelf
De val
Twee keer heb ik de val van een burn-out mogen ervaren. Jee, wat baalde ik van mezelf dat dit mij nu voor de tweede keer overkwam, maar achteraf besefte ik dat juist in deze tweede burn-out waardevolle lessen zaten.
De Perfectionist, overal en ...
Ik had het prima naar mijn zin op de financiële afdeling waar ik destijds werkte. Het inwerken van een nieuwe collega, die ik de kneepjes van het vak leerde, was leuk en heel leerzaam. Tijdens dit proces werd ik geconfronteerd met mijn ongeduld als ik taken moest uitleggen. Mijn innerlijke perfectionist eiste namelijk dat ik alles in één keer goed deed. Gelukkig kende ik mijzelf toen al een beetje en had ik mijn collega gewaarschuwd voor mijn ongeduld.
Verandering geeft mogelijkheden
De komst van mijn nieuwe collega gaf mij de mogelijkheid meer verantwoordelijkheden op me te nemen, de senior van de afdeling te ondersteunen, onderzoek te doen en een nieuw systeem te implementeren. Hoewel ik deze taken erg leuk vond, zorgden de tijdsdruk en de nieuw te leren taken ervoor dat ik mezelf volledig voorbij liep. De angst om mijn worstelingen toe te geven was torenhoog. De perfectionist in mij eiste dat ik alles moeiteloos zou begrijpen.
Luisteren naar mijn lijf
De komst van een nieuwe manager maakt dat ik nog beter mijn best ging doen en nee zeggen was geen optie. De vragen en eisen die hij stelde, putten mij verder uit. Ik werd ongelukkiger en ongelukkiger op de plek waar ik zat. Toen stapte ik in de grootste valkuil die je kunt maken, ik nam werk mee naar huis.

Terugkijkend heb ik veel te lang de signalen van mijn lichaam genegeerd. Zes maanden voor mijn burn-out scheurde ik mijn achillespees. In plaats van rust nemen en voor mijzelf zorgen, bleef ik thuis aan het werk. Het continue negeren van de signalen van mijn lichaam en het aanhoudende onderbuikgevoel dat het tijd was voor iets anders leidden tot mijn tweede burnout.
Een harde les
Ik leerde dat sterk zijn niet draait om anderen altijd voorrang geven, maar om zelfzorg en het stellen van grenzen. Dit laatste was een grote uitdaging omdat ik van huis uit niet had geleerd hoe ik mijn grenzen kon herkennen en laat staan aangeven.

Een andere les die ik leerde was, het uiten van mijn emoties. Als je opgroeit in een emotioneel onveilige omgeving dan leer je jezelf beschermen door het verstoppen van deze emoties. Dat deed ik dan ook trouw achter een masker van kracht en defensiviteit.

Mijn tweede burn-out zorgde ervoor dat ik leerde op een rustige en duidelijke manier mijn grenzen aan te geven en dat ik mijn kwetsbaarheid mocht laten zien.
Omarmen van groei als oplossing
Na het inzicht dat er echt verandering nodig was, begon ik aan een NEI opleiding en een Innerlijk Kind-trainingstraject. Twee jaar lang dompelde ik mijzelf onder in een geweldig transformerend proces. Begeleid door twee fantastische met een vaste groep deelnemers deze leerzame reis naar binnen maken. Deze reis naar binnen en de opleiding hebben mij gevormd tot wie ik nu ben. Ik heb mezelf bevrijd van de belastende emoties uit mijn vroege jeugd en geleerd om tijdig en duidelijk mijn grenzen aan te geven, waardoor ik met compassie en empathie kan luisteren en een spiegel kan zijn voor anderen.

Mijn tweede burn-out heeft zoveel gebracht en daar ben ik zo dankbaar voor, dat ik alleen maar kan concluderen dat het een van de grootste cadeaus is geweest die ik in mijn leven heb ontvangen. Ik ben er enorm door gegroeid als persoon.


Wil jij uit de situatie stappen waarin je je nu bevindt en van je leven weer een feestje maken? Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op.

En, als je het wilt, loop ik een stukje met je mee.

Lieve groetjes,
Ditte

Reacties op dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

06 - 23 77 13 17
info@zo-jezelf.nl
Algemene voorwaardenPrivacy beleid
Zo Jezelf is aangesloten bij:
Copyright © 2023 - Zo Jezelf - Alle rechten voorbehouden.