Fouten maken mag!

Auteur: Ditte Pelser, gepubliceerd op 27 mei 2021
Leestijd ca. 5 minuten
Heerlijk in je flow
Stel je voor. Je bent lekker aan het werk en je zit heerlijk in je flow. Tot het moment dat je een fout maakt. Het zweet breekt je uit en je lichaam weigert verdere dienst. Er komt een overtuiging naar boven. Die kan bijvoorbeeld zo klinken:

‘Wat je doet, dat doe je goed, zo niet perfect!
Fouten maken wij niet en vragen om hulp is dom.
Je moet het allemaal zelf kunnen.’
Help een fout
Jee, dat is lastig! Je wilt heel graag verder met waar je mee bezig bent!
Je mag geen fouten maken van jezelf
Je maakt een fout en dat kan en mag je niet van jezelf. Doordat je jezelf geen fouten wilt toestaan, blokkeert je lijf volledig. Je zit in standje ‘Freeze’. Wel ben je ervan bewust, dat dit door je overtuiging komt. Niet door de fout die je maakt.
Overtuigingen uit je jeugd
Deze overtuigingen zijn er ‘met de paplepel’ ingegoten. Als ik vroeger iets wilde ophangen zei mijn vader: ‘daar ligt de boor, daar de boren en de duimstok. Succes en zorg wel dat je het recht en stevig ophangt.’.
Emoties, daar kun je niets mee
Ik ben praktisch gezien heel goed opgevoed. De meeste dingen kan ik ook echt zelf. Van het bouwen van een keuken tot het monteren van radiatoren, van haren knippen tot meubels maken, van de schoonmaak tot mijn financiën op orde houden, ik draai nergens mijn hand voor om.
De impact voor jouw volwassen leven
Jij zult vast jouw eigen voorbeelden hebben.
Weet je dat dat wat je in je jeugd hebt meegemaakt en geleerd van enorme Invloed is op je volwassen leven?
Zo kan het zijn dat vragen om hulp je de grootste moeite kost. Een fout maken is al helemaal funest. Je lichaam raakt volledig in paniek en je weet even niet meer hoe je kunt reageren. Het koude angstzweet breekt je letterlijk uit, je blokkeert volledig.
Een oplossing
Ik zoek een rustige plek op. Op deze plek ga ik zitten, ik haal diep adem. Net zo lang tot de spanning uit mijn lichaam vloeit. Ik vertel mijn lichaam dan, dat het goed is, het is niet erg om fouten te maken. Ik kan mijn fouten oplossen. Ik schenk aandacht aan het gevoel en laat de angst er zijn. Net zolang tot deze het vanzelf wegtrekt. Dat kan best een tijdje duren.

Dan, na zo’n 15 tot 20 minuten kan ik weer verder. Met een helder hoofd herstel ik mijn fout en kan ik mijn werk hervatten. Bijna alsof er niets gebeurd is.
Hoe is dat voor jou, als je fouten maakt?
Wat zijn jouw belemmerende overtuigingen?

Ben jij ook zo'n perfectionist en wil je graag wat meer ontspannen in je leven staan? Ik help je graag met jouw transformatie.
Lieve groetjes,
Ditte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This is a block of text. Double-click this text to edit it.
06 - 23 77 13 17
info@zo-jezelf.nl
Algemene voorwaardenPrivacy beleid
Zo Jezelf is aangesloten bij:
Copyright © 2023 - Zo Jezelf - Alle rechten voorbehouden.