Mijn kind koos ervoor bij haar vader te gaan wonen

Mijn kind koos ervoor bij haar vader te gaan wonen

Een scheiding en kinderen

Toen mijn ex-partner en ik uit elkaar gingen bespraken wij vanzelfsprekend ook de zorg van de kinderen, om er uiteindelijk op uit te komen dat een co-ouderschap ons en de kinderen het meeste aansprak. De kinderen hadden op dat moment een leeftijd dat ze op ieder gewenst moment zelf heen en weer konden van de één naar de ander. Wij woonden namelijk zo’n 4km bij elkaar vandaan. Een volle week bij papa en dan weer een volle week bij mama. Deze oplossing leek het beste voor alle partijen.

Helaas loopt het leven vaak niet zoals je het van te voren allemaal mooi bedenkt. Mijn puberdochter, toen nog net geen 15 jaar oud, besloot dat zij anders wilde. Na overleg met papa, die zich hier helemaal in kon vinden, koos zij ervoor om bij haar vader te gaan wonen.

Is het winnen of verliezen

Als ik toen wist wat ik achteraf allemaal weet. Ik stond werkelijk voor een groot dilemma, laat ik haar los en verlies ik dan mijn kind of ga ik de strijd aan om haar koste wat het kost bij mij te houden? In eerste instantie koos ik ervoor de strijd aan te gaan. Tja, je laat je kind toch niet zomaar gaan?

Diverse gesprekken met haar vader volgden. Nu was onze relatie al danig bekoelt en door deze situatie werd het er niet beter op.
Gesprek na gesprek werd ik er niet wijzer van en werden afspraken niet nagekomen.

Mijn dochter werd met de dag opstandiger, want zij zag haar kans schoon. Bij papa kon zij doen en laten wat ze wilde en bij mij golden gewoon regels. Als 15 jarige zou ik precies hetzelfde willen, maar als moeder natuurlijk niet.

Wat moet ik hier toch mee, speelde er maar in mijn hoofd?

Touwtjes laten vieren, ofwel duwen i.p.v. trekken

Tot het moment dat een zeer goed vriend van mij tegen me zei. Ik kijk deze situatie nu al een tijdje aan en zie jou met je hakken in het zand uit alle macht aan dat touw trekken maar je wordt steeds meer en meer onderuit getrokkenZou je niet eens willen uitproberen wat er gebeurd als je in plaats van te trekken gaat duwen?

Zo gebeurde het dat ik mijn angst voorbij, de situatie begon lost te laten en het over een andere boeg gooide. Ik bedacht dat als mijn ex zo graag de zorg van onze dochter op zich wilde nemen, dan vind ik dat prima, maar dan krijgt hij haar ook helemaal en ook als het even niet meer zo lekker loopt tussen hen mag hij dat oplossen. Dus ik heb het voorstel van mijn ex onder de loep genomen en aangepast naar mijn wensen en wel zo dat hij voor 100% mocht zorgen voor zijn opstandige dochter. Met pijn in mijn hart heb ik haar toen laten gaan.

Wat een omkering

Wat er toen gebeurde durfde ik niet te dromen. Het gesprek kwam op gang, want dat was toch echt de bedoeling niet. Dan kon hij zijn eigen gang niet meer gaan en moest hij tijd inleveren die hij normaliter met zijn vriendin doorbracht. Daarnaast ging mijn dochter eindelijk weer met mij communiceren en niet meer via haar vader.

Papa, wilde wel door de week voor haar zorgen en dan de weekenden aan mij overlaten. Nu was de situatie bij mij zo dat ik door de week werkte op de zelfde tijden als dat mijn dochter op school zat. Hierdoor kon ik als zij uit school zou komen alle aandacht voor haar hebben. In de weekenden was ik vaak weg en kon er niet goed voor haar zijn. Uiteindelijk ging ik dan ook niet met het voorstel akkoord en is er een andere oplossing gevonden waarbij ik mijn dochter 4 dagen bij mij kon hebben in de weken dat haar broer ook bij mij was. Zo kon ik met mijn beide kinderen na werktijd leuke dingen doen en ze de volledige aandacht schenken die zij nodig hadden.

Lessen van mijn leven

Jee wat viel er voor mij veel te leren van deze situatie en wat kan ik terug kijken op een beslissing die mij alles heeft gebracht wat ik nodig had.

Door niet meer tegen de stroom in te zwemmen maar mee te gaan met wat zich aandiende kwam er rust en ruimte voor iedereen, nou ja bijna iedereen. De dagen dat mijn dochter bij mij was, hadden we geen ruzies meer en was er veel meer begrip en respect over en weer, waardoor het weer gezellig en ontspannen werd in huis.

Het allerbelangrijkste wat ik wel van deze situatie geleerd heb en wat ik ook in alle volgende situaties heb toegepast en nog steeds toepas is wel dat ik mee ga met de flow, maar wel heel duidelijk aangeef waar mijn grens ligt en of ik het ergens wel en of niet mee eens ben. Ik neem meer en meer de tijd om echt te luisteren naar wat de ander wil en overweeg dan of ik hier gevoelsmatig in kan meebewegen of dat mijn pad wellicht even een andere richting op beweegt.

Door dit zo te doen, heb ik minder stress, hebben ook anderen minder stress en kan ik met veel meer empathie naar de mening en overtuigingen van de ander luisteren.

Controle loslaten en leren vertrouwen

Uiteindelijk heeft mijn dochter zo’n 1,5 jaar bij haar vader gewoond en is ze terug gekomen op de hele situatie om er vervolgens voor te kiezen bij mij te gaan wonen. Inmiddels is ze een stabiele, volwassen, zelfstandige vrouw geworden. Die over het algemeen heel goed weet wat ze wil. Zo heeft ze een jaar in Australië en Indonesië vakantie gevierd en gewerkt. Is ze nu vol overtuiging met een nieuwe studie en baan begonnen en zo meer. 

Als ik vertrouw op mijzelf en de ander dan komt het uiteindelijk goed. Ik heb in deze periode zeker gemerkt dat het niet altijd zo gaat als dat ik het voor ogen heb maar dat het resultaat er zeker niet minder om hoeft te zijn, sterker nog als ik mijn controle loslaat en het laat ontstaan wordt het vaak nog mooier dan ik van te voren heb kunnen bedenken.

Leren om mee te gaan met de flow is lang niet gemakkelijk. Regelmatig staan de valkuilen op de loer en trap ook ik er gewoon weer in met dat verschil dat ik herken wat er gebeurt en ik kan ingrijpen op het moment zelf. 

Lieve groetjes,
Ditte

Door alles wat ik in mijn leven ervaren heb en tijden mijn leerprocessen en trainingen heb meegekregen te bundelen is het mij gelukt om een heel mooi en speels e-book te maken getiteld “7 inzichten naar een stressvrij, sterk en daadkrachtig leven”. In dit boek staan de inzichten beschreven die mij op weg hebben geholpen om uit  mijn burn-out te komen en om krachtig en vol verantwoording in mijn eigen leven te gaan staan, ook hebben deze inzichten mij geholpen te leren vertrouwen en de controle los te laten.

Wil je mijn boek lezen dan kun jet het gratis downloaden

Gratis e-book

“7 inzichten voor een stressvrij, sterk en daadkrachtig leven”

Lees wat jij nog meer kunt doen voor een stressvrij, sterk en daadkrachtig leven.

2 Commentaren

 • Elke Geplaatst 13 september 2017 19:54

  Herkenbaar. Twee jaar geleden kreeg ik te horen dat mijn man met een vriendin van ons verder wilde en mijn dochter koos helemaal voor hen. Ze wilde zelfs geen contact met me.
  Na veel verdrietige momenten heb ik haar losgelaten en ben ik grenzen gaan stellen naar haar.
  Nu woont ze op kamers en vroeg me laatst om met haar naar Londen te gaan komend jaar als ze voor school er heen gaat.
  Loslaten blijkt vasthouden en vasthouden bleek wegduwen.

  • Ditte Pelser Geplaatst 13 september 2017 21:27

   Lieve Elke,

   Dat is inderdaad heel zwaar om doorheen te gaan.
   Wat ben ik blij voor je dat ze nu uit zichzelf aan je gevraagd heeft of je met haar mee wilt.

   Een prachtig inzicht om te ervaren dat loslaten het andere vasthouden is.

   Lieve groetjes,
   Ditte

Commentaar Toevoegen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *