Je intuïtieve vermogen en zijn ontwikkeling

Je intuïtieve vermogen en zijn ontwikkeling

Reptielenbrein

(Bron: Intuïtieve ontwikkeling, Linda Keen)

Als baby en kind zijn we gezegend met een prachtig intuïtief vermogen. We gebruiken het om te overleven en te communiceren. In onze westerse wereld spreken we dan van ons oerinstinct of ook wel reptielenbrein. Het laat ons precies zo reageren als nodig is om te krijgen wat we nodig hebben, alleen de meest basale behoeften zijn op dit moment belangrijk om te kunnen overleven. Moederliefde en drinken en eten zijn daarvan de belangrijkste. Later als we wat groter en ouder worden leren we dat dit vermogen je alleen maar in de war brengt en vaak niet gestoeld is op waarheid.

Fantasie of intuïtie?

Je zou dit intuïtieve vermogen ook helderziendheid kunnen noemen. Het is het 6e zintuig dat ons waarschuwt voor gevaar en ons inzichten verschaft over de wereld om ons heen. De wereld die je met je ogen niet kunt zien en met je oren niet kunt horen. Fantasie of creativiteit zijn andere benamingen voor dit helder zien. Fantasie wordt in onze westerse wereld meestal afgedaan als niet waar of onzin. Daarentegen kunnen mensen met een grote mate van fantasie werkelijk fantastische dingen creëren als ze zich niet laten beperken door de mening van de omgeving. Kijk maar eens naar de grote schilders onder ons of al die mensen die meubels of andere dingen ontwerpen. Zonder fantasie hadden zij dit niet voor elkaar gekregen.

Van gevoel naar je hoofd

Op het moment dat we naar school gaan leren we langzaamaan dat dit helder zien en deze fantasie ons niet verder gaat brengen en alleen maar verwarring zaait. Hoe kan het ook anders in een omgeving waar we gewoon zijn om voornamelijk in ons hoofd te leven. Door in ons hoofd te gaan leven sluiten we ons af voor een van de meest natuurlijke en betrouwbare bronnen van informatie en creativiteit die zich in onszelf bevindt. Door dit te doen blokkeren we niet alleen onze fantasie en creatieve bronnen maar ook de toestroom van vreugde, onze intuïtieve vrijheid en liefde.

Het verliezen van de verbinding met mijzelf

Zelf ervaar ik het ‘in mijn hoofd leven’ als heel erg belastend voor mijn lichaam. Door in mijn hoofd te blijven zitten verlies ik de verbinding met mijzelf waardoor ik gevoelens die ik wel zou moeten voelen niet goed of niet op tijd voel met als gevolg dat ik ongemerkt mijzelf aan het verliezen ben. Dat heeft dan vervolgens weer tot gevolg dat ik het daadwerkelijke diepe contact met mijn omgeving misloop en niet meer op tijd kan anticiperen op wat er in mijn omgeving gebeurd. Het voeren van gesprekken gaat mij dan heel erg veel energie kosten en geven mij achteraf meestal het gevoel dat het helemaal niet fijn liep en dat terwijl ik toch met de allerbeste intenties aan zo’n gesprek begon. Er ontstaat een energielek omdat ik de verbinding met mijzelf kwijt ben. Het is mij in de afgelopen jaren al 2 maal overkomen dat ik niet op tijd doorhad dat ik te veel in mijn hoofd aan het leven was en daardoor voortdurend energie aan het lekken was met als gevolg een burn-out. Ik kan je vertellen dat dit echt niet fijn is om mee te maken en dat je dan op heel drastische wijze het roer om zult moeten gooien als je erger wilt voorkomen. Mij is dat gelukt door mijzelf te leren hoe ik dicht bij mijn gevoel kan blijven en me er bewust van te zijn wanneer ik te veel in mijn hoofd zit.

Gronden als oplossing om in verbinding te blijven

Ik kies er tegenwoordig bewust voor om te blijven voelen. Voor mij betekent dit dat ik goed blijf gronden en mijn aandacht, als deze naar mijn hoofd schiet, bewust weer naar mijn voeten stuur (zij staan immers in direct contact met de aarde en mijn gronding). Door dit op deze manier te doen, kom ik op een veel dieper niveau met iemand en mezelf in contact en kan er uiteindelijk een heel mooi en verhelderend gesprek ontstaan waarin we beiden vele inzichten kunnen gaan ervaren en het veel minder energie kost om in gesprek te blijven. Er is hierdoor automatisch veel meer respect en empathie voor elkaars mening en voor wat het bij de ander teweeg brengt. Zelf ervaar ik dit als het overbrengen van een stukje liefde voor de ander en jezelf.

Mediteren om tot rust en inzicht te komen

Naast het bewust naar mijn voeten ademen is voor mij mediteren een van de dingen waardoor ik in staat ben mij met mijzelf te blijven verbinden. Mediteren zet voor een tijdje mijn denken stil en geeft mij inzichten van uit de kern van mijn zijn. Door deze inzichten ben ik in staat op een creatieve manier om te gaan met alles wat in mijn leven tegenkom. Ik reageer rustiger en ben beter in staat te blijven voelen wat er met mij gebeurt in benarde situaties, waardoor ik veel bewuster de keuzes kan maken die voor mij belangrijk zijn zonder me te verliezen in wat er van mij wordt verwacht door mijn omgeving. Nu ik hiermee kan spelen sta ik stressvrij, sterk en daadkrachtig in mijn leven en ben ik een #stralendlichtinverbinding.

Liefs Ditte

Door alles wat ik in mijn leven ervaren heb en tijdens mijn leerprocessen en trainingen heb meegekregen te bundelen, is het mij gelukt om een heel mooi en speels e-book te maken getiteld “7 inzichten naar een stressvrij, sterk en daadkrachtig leven”. In dit boek staan de inzichten beschreven die mij op weg hebben geholpen om uit mijn burn-out te komen en om krachtig en vol verantwoording in mijn eigen leven te gaan staan. Ook hebben deze inzichten mij geholpen te leren vertrouwen en de controle los te laten.

Wil je mijn boek lezen dan kun je het gratis downloaden.

Gratis e-book

“7 inzichten voor een stressvrij, sterk en daadkrachtig leven”

Lees wat jij nog meer kunt doen voor een stressvrij, sterk en daadkrachtig leven.

Commentaar Toevoegen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *