HMM, JAMMIE POMPOEN

HMM, JAMMIE POMPOEN

Weet jij wat je eet?

Wat je binnen krijgt en de invloed op je humeur.

Eigenlijk weten we het allemaal dat eten effect heeft op ons lichaam. Zo heb je bijvoorbeeld meer energie als je geen suikers eet en val je af als je niet snoept en meer beweegt.

Onze leefstijl is de laatste 10 tallen jaren flink onder druk komen te staan. Meer werken (denk aan de 2 verdieners), er bij willen horen en aan alle sociale verplichtingen willen voldoen maakt dat we doorlopend stress ervaren en te weinig tijd hebben om te genieten van onze vrije tijd en om nog een echt gezonde maaltijd te koken.

Hoeveel suiker gebruik jij gedurende de dag?

Ben jij je bewust hoeveel suiker je gedurende de dag binnen krijgt? Dan bedoel ik niet de suiker die je zelf in je eten of drinken doet, maar juist die suikers die voor ons verborgen blijven. We staan er meestal niet zo bij stil maar een koekje bij de koffie of een glas frisdrank om maar te zwijgen over het bij de meeste zo geliefde broodje kaas. Dit is al een behoorlijke suikervoorraad voor je lichaam en die heeft dat helemaal niet nodig. Door al deze invloeden lijdt ons humeur ernstig. Zelf merk ik bijvoorbeeld als ik te veel en te vaak bewerkte voeding eet of pakjes en zakjes in de keuken gebruik om smaak te maken aan mijn eten, dat ik zwaar vermoeid raak en na een dag of 3 ook een steeds korter lontje krijg en dat iedereen het dan mag bezuren..

Ben jij je ervan bewust wat eten met jouw humeur doet?

Wat voor mij echt de doorslag gaf was wel en dat ontdekte ik pas toen ik stopte met het eten van bewerkte voeding. Dat ik  na 40 jaar eindelijk van mijn buikpijn af raakte. Toen ik begon met “gezond” eten, betekende dat voor mij geen suiker, geen pakjes en zakjes, geen brood en andere tarwegranen en ook geen zuivel van de koe meer. Dat was dus best even flink wennen en vergde ook een hele omslag in mijn denken en boodschappen doen.

diabetes-3008310_1920

Voel jij je moe na je lunch of je diner?

Na zo’n week of 3 kwam ik tot de ontdekking dat vooral mijn darmen een stuk rustiger werden en mijn obstipatie (ik ging zo eens in de 3 a 4 dagen naar de wc) verdween, wat een verademing was dat. Ik kan nu iedere dag naar de wc en hoef niet meer te persen. Ook andere vage klachten begonnen langzaam te verdwijnen en ik kreeg bergen met energie.

Nooit meer terug

Voor mij werd het ineens heel duidelijk, ik zou niet meer terug naar mijn eetgewoonten van weleer. De moeilijkheid was dat ik in het begin echt doorsloeg de andere kant op en dat ook dat mij weer stress opleverde. Langzaam maar zeker kon ik een modus vinden die voor mij werkt. En dat betekent voor mij dat ik in de thuis situatie ervoor zorg dat ik volgens mijn eigen patroon eet. ‘s Morgens fruit, havermout, smoothie of ei. ‘s Middags een restje van het avond eten van de vorige dag of een gemakkelijke maaltijd met groente en een eiwit. Natuurlijk heb ik ook wel eens trek in brood en in dat geval kies ik voor een variant die gemaakt is van haver. Zo beperk ik het aantal gluten dat ik binnen krijg en dat vind mijn buik heel erg prettig. Daardoor kan ik af en toe ook gewoon heerlijk genieten van een etentje buiten de deur of bij familie of vrienden.

Anders eten moeilijk?

Anders eten is echt niet moeilijk. Ook in je lunchtrommel kun je eindeloos variëren. Je kunt heel gemakkelijk voor wortel, tomaat, komkommer of andere soorten groente kiezen die je rauw kunt eten, een stukje geitenkaas of een gekookt ei en wat nootjes. Je hebt gegarandeerd tot het avondeten geen honger meer. Meer behoefte aan wat zoetigheid? Dan kun je kiezen voor enkele stukjes ongezoet gedroogd fruit zoals abrikoos, dadel, mango of vijg.

Om er ook voor het diner een feestje van te maken en omdat ze er nu weer in overvloed zijn, deel ik een recept met jullie wat ik van de week zelf bedacht heb.

Durf jij het aan om je leefstijl om te gooien en daarmee meer bewust te gaan eten?

Gevulde pompoen

Ingrediënten:

1 biologische oranje pompoen
½ knolselderij
300 gr. Rundergehakt
3 tenen knoflook
3 uien klein of middelgroot
1 punt paprika
1 prei
zout
peper
cayennepeper
komijnzaad gemalen

Pompoen

Bereiding:

Boen de pompoen goed schoon en snijd de bovenkant eraf. Bewaar het kapje, dat kan er later weer op.
Zet nu de pompoen op zijn kop op een bakplaat in de voorverwarmde oven (ca. 150 graden).
Snijd de rest van de groenten heel fijn.
Bak het gehakt rul in wat roomboter. Zodra het gehakt gaar is haal je het uit de pan. Bewaar het in een kommetje. Bak nu de ui en de rest van de groente in het achtergebleven vet gaar. Doe naar smaak de kruiden en het gehakt weer in de pan. Vervolgens neem je de pompoen uit de oven en vul je deze met het mengsel uit de pan. Zet het kapje op de pompoen en zet deze terug in de oven voor nog ongeveer 40 minuten op 150 graden. Dit is een beetje afhankelijk van de grote van de pompoen. Als de pompoen goed zacht is, is hij gaar.

Eet smakelijk.

Gezonde voeding is essentieel voor je gezondheid. Weet wat je in je mond stopt en wordt je bewust van wat het in je lichaam te weeg brengt.

Commentaar Toevoegen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *