Winterkost met een twist

Winterkost met een twist

Energie tekort

Tijdens mijn burn-out heb ik ontdekt dat gezond eten zonder toevoegingen van uitermate groot belang is voor mijn lichamelijke, maar zeker ook voor mijn geestelijke welzijn.

Onder andere door mijn leefstijl aan te passen is het mij gelukt om relatief snel weer energie op te bouwen toen ik mijn burn-out had, waardoor ik weer snel voldoende energie had om aan het werk te gaan.

Leefstijl veranderen

Natuurlijk heb ik naast het aanpassen van mijn leefstijl ook andere methoden aangegrepen om mijzelf weer beter te laten voelen en één daarvan was de weg naar binnen te gaan volgen. Dit betekende voor mij dat ik ook stil ging staan bij de signalen die mijn lichaam mij gaf. Zowel op het gebied van voeding als op het gebied van mijn geestelijke gesteldheid (mind). Gedachtekracht is zo ontzettend sterk dat, als je mind de verkeerde richting op denkt, dan kun je jezelf echt ziek of in de put denken. Andersom is het dan natuurlijk ook mogelijk om jezelf ook weer uit de put of beter denken. Belangrijk daarbij is wel om heel goed te luisteren naar de signalen van je lichaam.

Dat is wat ik ben gaan doen toen ik met mijn burn-out thuis kwam te zitten. Luisteren naar wat mijn lichaam mij wilde vertellen en dat is wat ik nog alle dagen doe. Dat wil niet zeggen dat ik er altijd goed naar luister en soms gewoon heel eigenwijs en tegen beter weten in toch de dingen doe waar mijn lichaam niet blij van wordt.

De reactie van mijn lichaam

Wat ik in die periode ontdekte is, dat mijn lichaam heel sterk reageert op het eten van tarwe granen en nog een aantal andere voedingsmiddelen. Wat zo grappig is, de voedingsmiddelen waar mijn lichaam niet blij van wordt vind ik over het algemeen ook niet zo lekker (Ha, wat hebben wij toch een prachtig systeem he). Het zegt door bepaalde dingen niet lekker te vinden eigenlijk ‘hé, wat ik nu in mijn mond stopt is niet zo goed voor mij’. Zo ben ik in de loop van de tijd gaan experimenteren met mijn eten om te kijken wat wel en niet samen gaat.

Combineren

Ik heb ontdekt dat veel mensen last hebben van bepaalde combinaties en dat er ook best vaak overeenkomsten zijn. Zo ben ik op het idee gekomen om af en toe een blog te maken over eten en wat het met mijn lichaam doet en om dan ook meteen een lekker recept te delen van mijn bevindingen.

Vandaag heb ik echte winterkost gemaakt maar dan met een twist. Hier thuis zijn wij gek op hutspot met natuurlijk een overheerlijke gehaktbal. Nu wordt mijn maag niet blij van eiwitten (vlees) en zetmeel (aardappel) tegelijkertijd.

Daar heb ik een oplossing voor gevonden die wij overheerlijk vinden en meteen voor voldoende groente zorgt.

Als wij hutspot eten, dan maak ik hem zo dat mijn lichaam er wel blij mee is en omdat wij er zo van genieten wil ik het jullie niet onthouden. Heerlijk licht en ongemerkt eten we er dan ook veel van dus schrik niet van de hoeveelheden groenten die in mijn hutspot gaan. Voordeel is dan wel dat als het te veel voor je is, je dan voor de volgende dag nog een heerlijke lunch hebt.

Hutspot maar dan anders.

Benodigdheden voor 2 personen:

1 kilo winterwortelen in stukjes
1/5 knolselderij in stukjes
1 bloemkool
5 of 6 uien
Mosterd
Zout en peper

Voor het gehakt:

200 gr. Rundergehakt (biologisch)
gehaktkruiden naar smaak, ik maak deze altijd zelf.
Mosterd
Zout en peper.
1 ei
een hand havermout.

Bereiding:

Maak de gehaktbal zoals je dat gewend bent en braadt deze.

Doe alle groente, goed gewassen en in stukken gesneden, in een grote pan met voldoende water. Zelf kies ik er altijd voor om de bloemkool in de stoompan te garen en daaronder in het water de uien, wortelen en knolselderij te koken. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Als alles gaar is giet je het kookvocht af (tip: bewaar het kookvocht in een kom voor de volgende dag of later in de week om er een heerlijke bouillon voor een groente soep mee te maken). Stamp alles goed met een stamper en doe er tot slot nog een flinke schep mosterd (naar smaak) doorheen.

Lieve groetjes en eet smakelijk.

Commentaar Toevoegen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *