Van oud naar Nieuw

Van oud naar Nieuw

Over de brug

Al wandelend over de brug van oud naar nieuw kom ik onderweg van alles tegen. Zowel leuke als minder leuke dingen.  Ik maak ter plekke de keuze. Wil ik wat ik vind oprapen en met mij mee dragen of wil ik het laten liggen en loslaten daar waar ik het ooit gevonden heb. Ook ontdek ik dat ik op mijn wandeltocht die ik al jaren loop, vele dingen heb opgepakt en heb mee gedragen. Dingen die mij nu niet meer verder helpen en die ik mag laten gaan.

Over mijn schouder

Tijdens het lopen van oud naar nieuw kijk ik even over mijn schouder terug naar wat was en besluit om de ballast die ik draag van mijn schouders te laten glijden. Ik laat het ergens achter op deze brug waar het dan misschien wel weer inzichten kan vormen voor degene die na mij komen. Ik heb ontdekt dat als ik mijn ballast laat liggen dat ik er dan ook een ander, en in dit geval meestal mijn kinderen, niet mee opzadel. Hoe schoner mijn pad hoe vrijer en stabieler wij ons door ons eigen leven kunnen bewegen.

Door mijn eigen leven bewegen

Door je eigen leven bewegen, dat is best lastig. Hoe doe je dat, zul je jezelf misschien wel afvragen. Ja, dat is ook lastig. Al lezend in het boek van Byron Katie “4 vragen en de omkering” kom ik er steeds weer achter dat het zo ontzettend lastig is om voor de volle 100% mijn eigen leven te leven en niet dat van een ander.

Kinderen

Zeker als je zoals ik ook kinderen hebt. Mijn kinderen zijn al volwassen maar toch. Op het moment dat er iets spannends in hun leven speelt komen bij mij toch ook de zorgen boven of ze het wel redden en het gevoel dat ik bij ze wil zijn om alles in goede banen te leiden. Natuurlijk heel logisch, ik ben en blijf tenslotte hun moeder.

In vertrouwen loslaten

Ik mag erop vertrouwen dat zij hun eigen weg vinden, ook al is dat soms niet de weg die ik ze graag zie lopen. Vooral als het ingrijpende gebeurtenissen zijn die hun pad kruizen. Zorgen om de één die een operatie tegemoet gaat. Nog meer zorgen omdat hij ook in een totaal nieuw leven stapt met een prachtige en lieve vriendin. Zorgen om de ander omdat zij op het punt staat het huis te verlaten waar zij bijna 23 jaar gewoond heeft. Voor haar volgt een geheel nieuw leven, nieuwe studie, nieuwe baan, nieuwe stad en een gezin. Dit alles kwam tegelijk op mijn pad. Wat is het dan lastig om te blijven vertrouwen en hen hun eigen pad te laten lopen zonder van alles voor ze te gaan regelen.

Ontvangen

Mijn leven bestaat op dit moment uit het ontvangen van dat wat is zonder dat ik er invloed op uit kan oefenen en dat vind ik ontzettend moeilijk. Bij zoveel veranderingen in zo’n korte tijd neemt min of meer het deel in mij dat de controle wil houden het over. Als dit gebeurt ervaar ik ontzettend veel stress en ben ik eigenlijk alleen maar bezig om me druk te maken over in dit geval het leven dat mijn 2 kinderen leven.

Bewustzijn

Ondanks dat ik me er ontzettend van bewust ben dat ik dit doe en wat dit met mij doet, gebeurt het toch en laat ik het ook gebeuren. Dit brengt me stress en vermoeidheid. Ook nu mag ik weer ontdekken dat het voor mij, ondanks dat ik het mij bewust ben, ontzettend moeilijk is om hier op een ontspannen manier mee om te gaan.

Onderzoeken

Ik geef op zulke momenten mijzelf dan de opdracht om te onderzoeken. Onderzoeken waarom ik zo reageer. Onderzoeken waar deze reactie vandaan komt. Het onderzoek in mij richt zich op het stuk controle willen houden. De vragen die ik mijzelf hiervoor stel komen uit het boek van Byron Katie dat ik nu aan het lezen ben, “4 vragen en de omkering”. Dit geeft mij het inzicht in het “waarom” en brengt mij verlichting in de stress.

Methode

De methode van de 4 vragen en de omkering is een van de methoden die ik gebruik tijdens mijn trainingen en coachingssessies. Het mooie van deze methode is dat je inzicht krijgt in je gedrag door jezelf bepaalde dingen af te vragen en jezelf de spreekwoordelijke spiegel voor te houden. Door inzicht te krijgen in je gedrag kun je leren om vanuit dat inzicht in liefde en zachtheid naar jezelf en anderen te kijken en reageren. Zo laat je oud achter om nieuw te kunnen ontvangen.
Ben jij nieuwsgierig welke inzichten jou kunnen helpen om je leven stressvrij in te richten? Download dan hieronder mijn gratis e-book.

Gratis e-book

“7 inzichten voor een stressvrij, sterk en daadkrachtig leven”

Lees wat jij nog meer kunt doen voor een stressvrij, sterk en daadkrachtig leven.

Commentaar Toevoegen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *