Dankbaar, ben jij je bewust dat je dankbaar bent?

Dankbaar, ben jij je bewust dat je dankbaar bent?

De muur om mijn leven

In mijn leven heb ik ontzettend lang een enorme muur om mij heen gehad om mijzelf te kunnen beschermen tegen alle onveilige situaties, gevoelens en dingen die op mij afkwamen vanuit de grote boze buitenwereld.

Het gevolg van deze muur was dat ik niets maar dan ook niets meer kon binnen laten en ontvangen. Kun je je voorstellen dat je dan net als Doornroosje opgesloten zit in een kasteel met een enorme muur en een haag van rozen om jezelf te beschermen. Die muur zorgde er in mijn jonge leven voor dat ik mijzelf staande kon houden. Ik had hem nodig om te overleven.

Dankbaar zijn voor iets of iemand.

Ik heb zelf altijd een beetje moeite met het woord dankbaarheid en gebruik daarvoor in de plaats eigenlijk altijd het woord blij. Ik wordt er bijvoorbeeld heel blij van als mijn broer langs komt net op het moment dat ik hem eigenlijk heel hard nodig heb. Of als een vriendin een lief appje stuurt op het moment dat ik het even niet meer zie zitten.

Je kunt dit soort voorvallen natuurlijk ook toeval noemen maar ik geloof niet in toeval, wel in de synchroniciteit die altijd aanwezig is in mijn leven. Ik ga er vanuit dat niets voor niets gebeurt en dat overal een reden voor is.

Niets gebeurt voor niets

Als ik terug kijk op mijn leven, dan zijn er vele mooie maar ook minder mooie momenten geweest in mijn leven. Eén daarvan is het krijgen van mijn burn-out. Dit was helemaal niet zo’n fijne periode want ik werd enorm geconfronteerd met mijn eigen tekortkomingen.

Door mijn burn-out was ik niet meer in staat om de zo zorgvuldig opgebouwde muur om mij heen omhoog te houden en in rap tempo ontstonden er steeds grotere gaten. Het gevolg was dat ik mijn emoties niet meer onder controle had. Alles wat er met en om mij heen gebeurde kwam ineens zo hard binnen en bracht zoveel teweeg dat ik me totaal geen raad meer wist met alles wat ik voelde. Ik was zwaar vermoeid en voelde veel meer dan ik aankon.

Geven en ontvangen

In die periode heb ik ervoor gekozen om eindelijk eens echt onder ogen te gaan zien waardoor ik deze burn-out gekregen heb. Ik ontdekte dat ik in mijn leven al op heel jonge leeftijd zo’n stevige muur om mij heen gebouwd had, dat het niet meer mogelijk was om te ontvangen wat ik mocht ontvangen, namelijk liefde. De andere kant van de medaille was dat ik ook niet in staat was om onvoorwaardelijk te geven.

Grenzen, grenzen en nog eens grenzen

Dat wil niet zeggen dat ik nooit voor iemand klaar stond. Nee, juist helemaal niet. Ik was er altijd om te helpen of een luisterend oor te bieden. Maar onbewust verwachte ik er ook iets voor terug en dat was aandacht, liefde en erbij willen horen “geaccepteerd” worden. Maar omdat ik niet kon ontvangen kwam het niet binnen. Mijn remedie hiertegen was nog harder werken en nog meer mezelf aanpassen met als gevolg dat ik voortdurend over mijn eigen grenzen heen ging. Zo konden ook de mensen in mijn omgeving over mijn grenzen gaan want ik voelde niet waar deze zich bevonden. Dat heeft er uiteindelijk in geresulteerd dat ik mijn burn-out kreeg.

Door deze burn-out kon ik mijn ogen niet meer sluiten voor wat er gaande was en heb ik mogen leren om stukje bij beetje mijn muur af te breken. Ik voelde me onveilig en was bang. Bang om gekwetst en onderuit geschoffeld te worden als ik zou laten zien wie ik werkelijk was. Bang om afgeslacht te worden. Misschien was ik wel helemaal niet aardig en vonden ze mij niet lief als ik meer van mijzelf zou laten zien.

De toverformule

Wat ik ontdekte was dat ik gewoon de toverformule miste. Door een Innerlijk Kind training te volgen heb ik op een heel confronterende manier geleerd, heel voorzichtig en met heel veel liefde van de coaches en mijn mede reisgenoten, mijn muur stukje bij beetje af te breken. Totdat ik de toverformule kende, namelijk LIEFDE, vooral heel veel ZELFLIEFDE. Met de zachtheid die ik in mijzelf voelde kon ik eindelijk na 2 jaar knokken tegen mezelf. Aan mijzelf en alles in mijn omgeving toegeven dat ik een heel bang, verdrietig en eenzaam meisje was dat niet wist hoe zij het moest aanpakken.

Het wonder

Het leek wel of er een wonder gebeurde, in eens kon ik voelen hoeveel liefde er mijn kant op stroomde. Juist door mijn muur af te breken en te laten zien wie ik werkelijk ben ontdekte ik dat ik helemaal niet onderuit gehaald wordt en alleen maar mooie dingen mag ontvangen.

Ook leerde ik dat de pijn die ik al die tijd binnen de muren had gehouden veel minder erg is als ik haar de ruimte geef om er te zijn en mag laten zien dat het er is.

Dat is de reden dat ik nu, na al deze jaren, zelf Stressvrij, sterk en daadkrachtig in mijn leven kan staan en voor de volle honderd procent kan zeggen ja, ik hou van mijzelf en ik ben dankbaar voor het leven dat ik alle dagen in volle overtuiging mag leven.

Alle spiegels, leuk of minder leuk, ontvang ik met open armen. Ik onderzoek, ontdek en groei.

Door alles wat ik in mijn leven ervaren heb en tijdens mijn leerproces en trainingen heb meegekregen te bundelen is het mij gelukt om een heel mooi en speels e-book te maken getiteld “7 inzichten naar een stressvrij, sterk en daadkrachtig leven”. In dit boek staan de inzichten beschreven die mij op weg hebben geholpen om uit mijn burn-out te komen en om krachtig en vol verantwoording in mijn eigen leven te gaan staan.

Wil je mijn boek lezen dan kun je het gratis downloaden.

Gratis e-book

“7 inzichten voor een stressvrij, sterk en daadkrachtig leven”

Lees wat jij nog meer kunt doen voor een stressvrij, sterk en daadkrachtig leven.

Commentaar Toevoegen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *