Waarom lijstjes wel maar ook niet werken

Waarom lijstjes wel maar ook niet werken

Lijstjes, lijstjes, lijstjes en verplichtingen.

Hoeveel stress wil je jezelf bezorgen?
Lijstjes, iedereen kent ze wel. Een boodschappen lijstje is bijvoorbeeld erg handig om ervoor te zorgen dat je niet met de verkeerde dingen thuiskomt of de dingen die je nodig hebt vergeet. Maar alle gekheid op een stokje, het gaat hier natuurlijk niet over jouw boodschappenlijstje.

Lijstjes maken kun je doen voor vele doeleinden. Zelf ben ik meer van het maken van een mindmap. Lekker alles op een groot vel papier en knal je ideeën maar ergens neer. Dat geeft mij overzicht in de chaos in mijn hoofd maar geen structuur in mijn aanpak. Daar zijn dan lijstjes weer handig voor.

Wat voor type ben jij?

Zelf ben ik zoals de kenners dat dan noemen een georganiseerde chaoot. Kun je je daar iets bij voorstellen? Vast niet echt. Nou dat ziet er ongeveer zo uit.


Als ik werk is mijn hele werkkamer bezaaid met stapels papieren, boeken, schriften en nog meer. Voor iemand die dan binnenloopt en zelf niet zo werkt ziet dit er behoorlijk chaotisch uit kan ik je vertellen. Maar als je iets van mij nodig hebt waag het dan niet om mijn stapels te doorzoeken en de spullen anders neer te leggen dan dat ik gedaan heb. Vraag mij gewoon om dat wat je nodig hebt want ik kan je dan bijna onmiddellijk vertellen waar je het gevraagde stuk kunt vinden, namelijk in stapel X tussen vel A en D. Om maar aan te geven het lijkt heel chaotisch maar ik weet precies wat zich waar bevind en in die zin is het dan weer heel geordend. Kun jij jezelf hierin herkennen?

Waar voel jij je fijn bij?

Ik voel mij heel fijn bij mijn manier van werken en raak dan ook heel gestrest als ik anders zou moeten werken. Natuurlijk zijn lijstjes ook voor mij makkelijk, vooral als ik veel verschillende dingen heb liggen die allemaal afgerond mogen worden. Dan zie ik door de hoeveelheid niet meer waar te beginnen. Op zo’n moment maak ik een to do lijstje. Hierop schrijf ik alles wat nog gedaan moet worden. Zo kan ik gewoon bovenaan mijn lijstje beginnen en als het werk klaar is streep ik het door. Voor mij werkt dit dus ook alleen maar als het een fysieke lijst is. Bij zo’n lijstje vind ik het ook niet erg als het aan het eind van de dag niet af is. Ik kan tenslotte zien wat ik allemaal gedaan heb op deze dag en dat geeft mij een heel voldaan gevoel.

Mijn partner is bijvoorbeeld een persoon die prima uit de voeten kan met zijn digitale planner en dan uitstekend functioneert. Het geeft hem het overzicht dat hij nodig heeft om zijn taken uit te voeren gedurende de dag, het maakt ook voor hem dat hij niet te lang in één en het zelfde ding blijft hangen. Een tijdje heb ik ook zo gewerkt, maar je raad het misschien al. Ja, ik werd zeer gestrest van het aanblik in die overvolle agenda. Ik zag echt door de bomen het bos niet meer. En stress is nu net iets dat ik heel erg graag wil vermijden. Van stress wordt ik heel moe en als de stress te lang duurt krijg ik ook allerlei lichamelijke klachten. Daar wil ik dus wel graag verre van blijven. Gelukkig heb ik voor mijzelf de keuze om het anders te doen. Kun jij voor jezelf bedenken wat voor type jij bent? Ik zou het heel leuk vinden als je dat in een reactie onder deze blog plaatst.

Lijstjes, lijstjes, lijstjes en doen.

Natuurlijk kun je ook een lijstje maken om overzicht te creëren en er verder niets mee doen. Dan werkt zo’n lijstje ook weer niet. Zelf heb ik er nogal een handje van dat als ik dagelijks een lijstje maak, het toch weer een soort van planning wordt waar ik veel te veel op zet. Ik weet namelijk niet zo goed hoeveel tijd bepaalde werkzaamheden in beslag nemen, waardoor ik al heel snel geneigd ben veel te weinig tijd voor een onderdeel in te plannen. Ergens in mij is er de overtuiging dat als ik een hele dag besteed aan maar 2 dingen dit niet te verantwoorden is. Ik werk voor mijzelf dus de 1e vraag is dan aan wie ik mijzelf zou moeten verantwoorden. De 2e vraag is waarom 1 of 2 dingen op een dag doen niet voldoende zijn? Vraag drie is wie mij de verplichting op legt om minstens 5 onderwerpen te moeten behandelen op een dag. Jee wat een mooie ontdekking dit. Hier kan ik nog wel wat zelf onderzoek op verrichten. Want weet je, juist de verplichting die ik mijzelf opleg dat ik meer moet doen dan dat ik feitelijk aankan op een dag geeft stress. En stress geeft vermoeidheid en klachten. Als stress maar lang genoeg duurt kunt je er zelfs een burn-out van krijgen.

Uitdaging

Wat is jouw uitdaging in deze? Voor mij zit de uitdaging in het niet te veel willen. Vooral niet te veel tegelijk willen en mijn focus kunnen verleggen naar 1 of 2 dingen en die dan eerst afronden. Ik wil altijd met teveel tegelijk bezig zijn. Focussen lukt mij prima als ik merk dat een onderwerp of product bijna af is. Dan kan ik mijn consentratie goed vasthouden en het afmaken, maar bij langlopende projecten dwaal ik af en krijg ik al snel het gevoel dat het niet voldoende resultaat oplevert waardoor ik opzoek ga naar iets nieuws om vervolgens weer op hetzelfde punt terecht te komen. Dit mag anders, dat is waar mijn uitdaging ligt.

Keuzes maken

Soms is keuzes maken ontzettend moeilijk. Je staat dan op een kruispunt en je hoofd wil links want daar is het vertrouwd en weet je de weg, maar je hart wil rechts want je voelt dat je daar in het onbekende moet zijn om datgene te kunnen verwezenlijken wat je echt wilt. Je krijgt dan een innerlijk conflict. Hoe kan een lijstje hier dan weer bij helpen.

Zelf ben ik afgelopen week tot de ontdekking gekomen dat lijstjes hier ontzettend goed bij kunnen helpen. Zoals ik hierboven al vertelde heb ik een zeer geordende partner en ik heb hem om hulp gevraagd. Samen zijn wij een mindmap gaan maken waarop al mijn producten, kennis en mogelijkheden kwamen te staan. Vanuit die mindmap zijn we verder gaan brainstormen met de vraag wat op dit moment belangrijk is om aan te werken. Hieruit ontstond een lijst met werkzaamheden die mij verder kunnen brengen in mijn persoonlijke ontwikkeling maar vooral in de ontwikkeling van mijn o zo geliefde product. Toen we deze lijst eenmaal hadden stelde hij mij de vraag, waar in eerste instantie mijn gevoel naar uit gaat om aan te gaan werken. Hmm, die was lastig zeg. Want ik wil overal aan werken en iedereen helpen. Maar dat kan natuurlijk niet.

Idee

Zo kwam ik op het idee om aan mijn partner te vragen alles wat we op de lijst hadden gezet op losse briefjes te schrijven en die blind op de vloer te leggen. Ik werd namelijk veel te veel beïnvloed door mijn brein. Zo werd mijn 7 sprong “want daar leek het meer op dan op een kruispunt” ineens een stuk beter te overzien. Wat gek zul je misschien denken nu liggen er her en der briefjes op de grond waarvan je niet eens weet wat erop staat. Laat dat nou net de bedoeling zijn. Doordat ik niet weet wat er op de briefjes staat kan ik erop gaan staan en voelen of dit het gene is waar ik mee mag gaan werken. Zo ging er al heel snel een aantal briefjes aan de kant. Die paden zijn nog niet voor nu. Uiteindelijk bleven er 2 briefjes over, waarvan ik bij de een het gevoel had dat ik er onmiddellijk mee aan de slag mocht gaan en bij het andere vooral heel erg blij werd. Hoe helder wilde ik het verder nog hebben? We hebben de 2 briefjes geopend. Mijn verrassing was groot. Op het briefje waar ik heel blij van werd stond namelijk dat ik mijn boek mag gaan afmaken. Een super gave uitdaging om dat ook op de juiste manier vorm te gaan geven. Het 2e briefje gaf aan dat ik vooral verder mag gaan met waar ik nu mee bezig ben en dat is hoofdzakelijk 1 op 1 coaching.

Oplossing

Nu dit helder was konden we verder met het formuleren van de vervolg stappen en we stelden ons de vraag wat nodig is om mijn boek en de coaching goed van de grond te krijgen? Nu kan ik mij voorlopig focussen op die 2 dingen en krijg ik sturing doordat ik zelf zie waar mijn prioriteit ligt maar ook omdat ik een stok achter de deur heb in de vorm van mijn partner die mij de sturing geeft die ik nodig heb. Geen stress meer en ik kan daardoor weer een #stralendlichtinverbinding zijn.

Lieve groetjes,
Ditte

Sta jij op dit moment op zo’n kruispunt in je leven en wil je weten wat ik gedaan heb om tot mijn keuzes te komen? Op speelse wijze vertel ik jouw hoe ik door een diep dal ging en er als een sterkter en evenwichtiger persoon uit kwam.

Door wat ik in mijn leven ervaren heb en tijdens mijn leerprocessen en trainingen heb meegekregen te bundelen is het mij gelukt om een heel mooi en speels e-book te maken getiteld “7 inzichten naar een stressvrij, sterk en daadkrachtig leven”. In dit boek staan de inzichten beschreven die mij op weg hebben geholpen om uit mijn burn-out te komen en om krachtig en vol verantwoording in mijn eigen leven te gaan staan, ook hebben deze inzichten mij geholpen te leren vertrouwen en de controle los te laten.

Wil je mijn boek lezen dan kun jet het gratis downloaden.

Nieuwsgierig naar mijn werkwijze?

Sta jij op zo’n kruispunt in je leven en zie je even niet meer hoe nu verder, heb jij het niet meer naar je zin op je werk, of in een andere situatie en heb je het gevoel dat je vast zit? Dan kan ik je helpen door samen met jou op zoek te gaan naar de inzichten die je nodig hebt om de stappen te zetten voor de veranderingen die jij graag in jouw leven zou willen doorvoeren.

Om met mij en mijn manier van werken kennis te maken heb ik een geweldige introductie workshop ontwikkeld “Stressvrij, sterk en daadkrachtig leven”. In deze workshop daag ik je door middel van meditatie, visualisatie en creatief bezig zijn uit om op onderzoek te gaan naar wat er zich op jou kruispunt bevindt en welke richting je op wilt gaan. Ik leer je om te ontdekken wat jij wilt en geef je handvatten mee om daar thuis mee aan de slag te gaan. Zodat je weer zelf de verantwoording over jouw eigen leven kunt gaan nemen.

Introductie workshop

Stressvrij, sterk en daadkrachtig leven

Commentaar Toevoegen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *