3 Breinen, hùh, hoe dat dan?

3 Breinen, hùh, hoe dat dan?

Over mijn 3 breinen

Ik praat altijd over ”in mijn hoofd zitten” of ”in mijn lichaam”. Het verschil hierin is voor mij heel duidelijk voelbaar. Met mijn lichaam voel ik emoties als verdriet, boosheid enzovoort. Deze emoties brengen lichamelijke reacties teweeg waarna mijn hoofd er woorden aan geeft. Zo werkt het voor mij.

Nu had ik donderdag een lezing en daar vertelde iemand mij dat het wetenschappelijk bewezen is dat wij 3 breinen bezitten. Hùh, dacht ik nog. Hoe dat dan? Maar al heel snel werd er voor mij duidelijk dat het eigenlijk een andere benaming is voor het in mijn lichaam of mijn hoofd zitten. Wat een prachtige openbaring was dat. Het is wel zo dat deze 3 breinen heel nauw en in een min of meer vaste volgorde met elkaar samen moeten werken om optimaal te kunnen presteren en om je als persoon in balans te voelen.

Ook werd er uitgelegd aan wat voor criteria een “klomp” cellen moet voldoen om een brein te mogen heten. Het gaat veel te ver om dat hier uit te leggen en dat is ook niet waarom ik deze blog schrijf.

Veel eye-openers voor mij op deze dag en de volgende dagen. De spreekwoordelijke muntjes vielen allemaal op zijn plek.

Hoofd, hart, buik

Nu vraag je jezelf vast af waar hebben wij dan 3 breinen voor en waar zitten die dan, want denken en beslissingen nemen doe ik toch met mijn hoofd? Nou, niets is minder waar. Denken doen we inderdaad met ons hoofd, maar beslissingen nemen allerminst. Om een beslissing te kunnen nemen is het van uitermate groot belang dat onze 3 breinen samen werken en wel in de volgende volgorde en in gelijke belangrijkheid.

Eerst komt er een situatie op je pad die een beslissing vereist. Dan gaat je hart aan het werk om vervolgens je hoofd het seintje te geven, ‘hé hoofd, je moet even vertellen wat je ervan vindt’. Dan komt dat wat je hoofd ervan vind weer bij je hart terecht die deze informatie vervolgens naar je buik stuurt en pas als je buik ook mee wil doen en ja zegt, komt alles in je hart weer samen en neem jij een beslissing. Wow, wat veel tekst he, voor iets dat vaak nog niet eens een seconde in beslag neemt.

Ja, daar waren ze dan, onze 3 breinen. Heb je al door welke dit zijn?

Juist ja, je hoofd om te denken, je hart om te voelen en voor de emoties en je buik om ervoor te zorgen dat je in beweging komt. Heb jij wel eens bewust stil gestaan bij hoe dit voor jouw werkt?

Vluchten of vechten

Zelf ben ik tegenwoordig heel aardig in balans, zelfs zonder dat ik mij bewust was van deze 3 breinen. Natuurlijk gebeurt het ook mij nog regelmatig dat ik naar mijn hoofd schiet of dat ik even overmand wordt door de emotie maar ik kan al heel snel mijzelf weer terug in evenwicht brengen door heel bewust mijn 3 breinen te laten samenwerken. Weet je, als ik de dingen spannend vind dan vergeet ik vaak mijn hart. Het knijpt dan samen in mijn buik en mijn hoofd maakt er een mega groot en onoverwinnelijk verhaal van. Veel mensen handelen op deze manier vanuit angst of vluchten weg van de situatie die ze spannend vinden. Sommigen, waaronder ik, stappen dan over hun angst heen en zeggen, ‘o dat doe ik wel even’. Ook dat is een manier van vluchten. Weet je overigens dat je buikbrein in omvang verreweg het grootste brein is? Ja, het loopt van het puntje van je tong tot helemaal in je anus en alles wat daartussen zit aan spijsverteringsorganen behoort tot je buikbrein en dat is best heel veel.

Systemisch werken brengt helderheid

Zo kwam ik afgelopen zondag tijdens een opstelling tot de ontdekking dat ik heel erg geneigd ben om veel te hard te lopen, waardoor ik mijzelf voorbij loop en vergeet te voelen wat mijn hart nu eigenlijk wil. Ja ik deed een familieopstelling. Systemisch werken is een prachtige manier om heel snel duidelijk te maken hoe een situatie nu is en welke stappen je kunt zetten om verandering hierin te brengen. Op enig moment aan het eind van mijn eigen opstelling kreeg ik de vrijheid aangereikt om het leven voluit te gaan leven (mijn vraagstelling was om te onderzoeken waarom ik mijn leven niet voluit durf te leven). Meteen ging ik er vandoor en vervolgens verloor ik ook alle verbinding met mijn omgeving. Dat was nu net niet de bedoeling. Het mooie van systemisch werken is dat dit dan ook onmiddellijk zichtbaar wordt want de persoon die mij vertegenwoordigde in de opstelling en waar ik eigenlijk aan vast geplakt hoorde te blijven zitten, stapte terug en nog verder terug. Zo werd duidelijk dat ik niet alleen de verbinding met mijn omgeving verloor maar vooral de verbinding met mijzelf, waardoor ik niet meer in staat was te voelen wat het met mij doet als ik de vrijheid van het voluit leven wil ervaren. Dus eigenlijk loop ik dan toch weer weg van het leven.

Verbanden leggen

Wow, dat beseffend ben ik zo ontzettend blij met alle methoden die ik krijg aangereikt en de verbanden die ik zie tussen het een en het ander. Door deze verbindingen te leggen, kan ik de meeste tijd stralend in mijn eigen leven staan, als ik maar in verbinding met mijzelf blijf en hart, hoofd en buik maar op de juiste manier laat samenwerken ben ik een #stralendlichtinverbinding en kan ik ook mijn stralende licht op anderen overbrengen.

Een hoofd op pootjes

Nog niet eens zo heel erg lang geleden was ik veel meer een hoofd mens en snapte ik het echt niet als iemand tegen mij zei, ”je zit in je hoofd, vertel nu eens wat je voelt” Voelen werd voor mij pas echt waarneembaar toen ik ging verwoorden hoe mijn lichaam reageert op bepaalde emoties. Nu leerde ik dus dat het dan je hoofd is die je hart en je buik overschreeuwd. Hoe ervaar je jij jezelf?

Nu ik bewust kan ervaren dat ik met alle 3 mijn breinen werk en ze voor mij laat werken ben ik me er ook bewust van wanneer het ene of het andere brein zich verstopt of juist enorm de aandacht wil trekken. Zelfs wanneer 2 breinen het niet met elkaar eens zijn wordt dit duidelijk. Weet jij wanneer dat bij jou zo is? Juist dan heb ik een innerlijk conflict. Dan wil mijn hart de ene kant op en mijn hoofd de ander kant waardoor mijn buik de weg kwijt raakt. Doordat ik mijzelf hiervan bewust ben kan ik bewust de balans herstellen en door dit te doen kan ik een #stralendlichtinverbinding zijn en stressvrij, sterk en daadkrachtig in mijn leven staan. Ik weet op tijd mijn grenzen aan te geven en ik kan er zijn voor anderen die een steuntje nodig hebben om ook weer stressvrij, sterk en daadkrachtig in hun leven te gaan staan.

Door wat ik in mijn leven ervaren heb en tijdens mijn leerprocessen en trainingen heb meegekregen te bundelen is het mij gelukt om een heel mooi en speels e-book te maken getiteld “7 inzichten naar een stressvrij, sterk en daadkrachtig leven”. In dit boek staan de inzichten beschreven die mij op weg hebben geholpen om uit mijn burn-out te komen en om krachtig en vol verantwoording in mijn eigen leven te gaan staan, ook hebben deze inzichten mij geholpen te leren vertrouwen en de controle los te laten.

Wil je mijn boek lezen dan kun jet het gratis downloaden.

Wil jij jouw leven weer in eigen handen hebben en ook de inzichten krijgen in of je een hoofd, hart of buik mens bent? Wil jij verandering in je leven, heb jij het niet meer naar je zin op je werk, of in een andere situatie en heb je het gevoel dat je vast zit? Dan kan ik je helpen door samen met jou op zoek te gaan naar de inzichten die je nodig hebt om de stappen te zetten voor de veranderingen die jij graag in jouw leven zou willen doorvoeren.

Om met mij en mijn manier van werken kennis te maken heb ik een geweldige introductie workshop ontwikkeld “Stressvrij, sterk en daadkrachtig leven”. In deze workshop daag ik je door middel van meditatie, visualisatie en creatief bezig zijn uit om op onderzoek te gaan naar wat er zich op jou kruispunt bevindt en welke richting je op wilt gaan. Ik leer je om te ontdekken wat jij wilt en geef je handvatten mee om daar thuis mee aan de slag te gaan. Zodat je weer zelf de verantwoording over jouw eigen leven kunt gaan nemen.

Introductie workshop

Stressvrij, sterk en daadkrachtig leven

Commentaar Toevoegen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *