Als je de stilte kunt horen.

Als je de stilte kunt horen.

Buiten jezelf

Stilte hier in Nederland, is dat nog wel mogelijk dan? De stilte horen is altijd en op ieder moment mogelijk. Luisteren naar jouw stilte is iets heel anders dan de stilte die je buiten jezelf zoekt. In Nederland zijn er inderdaad bijna geen plekken meer waar je nog stilte kunt horen. Overal is wel enige vorm van geluid. Is het niet het zoemen van een snelweg in de verte, dan is het wel een vliegtuig dat met de regelmaat van de klok over vliegt. Echt stil of donker is het hier eigenlijk nergens meer.

Onderweg in een land met grote ruimte

Nee dan Australië. Wegen waar je op een hele dag maar 1 of 2 auto’s tegenkomt. Overnachten op plekken waar je als je naar buiten kijkt geen hand voor ogen ziet. Niets anders dan sterren en als je geluk hebt het licht van de volle maan. En die is er natuurlijk maar eens in de 4 weken. De rest van de tijd is het aanpassen aan het ritme van de natuur en vooral het vertragen van je leven. Heel fijn overigens om zo bewust te vertragen.

De stilte in jezelf

Maar dit is niet de stilte waar ik het met je over wil hebben vandaag. Vandaag wil ik het hebben over de stilte in jezelf en of jij je daar al bewust van bent. Ben jij iemand die een moment op de dag bewust stil staat bij dat wat is en dat wat hij doet? Zelf probeer ik iedere dag wel een moment in te bouwen om de stilte in mijzelf op te zoeken, al is het alleen maar om die stilte te laten praten. Wist je dat? Dat stilte ontzettend veel te vertellen heeft.

Ja, stilte weet zoveel van jouw, daar kun je nog verbaast over zijn. Stilte weet meestal precies de spijker op zijn kop te slaan ofwel het pijnlijke punt te raken. Want als je stil bent en luistert naar wat is, dan komen je grootste zorgen naar voren om je te vertellen dat zij graag de aandacht willen die ze nodig hebben en verdienen.

Weglopen

Dat is waarom we zo vaak liever niet stil willen zijn en niet willen luisteren naar wat zich vanuit die innerlijke stilte aandient. Want het is helemaal niet leuk om je bezig te houden met je zorgen of ongemakken. Het is veel comfortabeler om daar ver van weg te blijven. Want als je het weet, dan kun je er niet meer onderuit. Juist als je je bewust bent van wat zich in jou afspeelt dan ontkom je er niet meer aan er iets mee te doen.

Oververmoeid, uitgeblust of hoe je het maar noemt

Hoe is het met jouw energie gesteld gedurende de dag? Zelf neem ik ‘s morgens altijd rustig de tijd om op te starten. Dit heeft mijn lichaam nodig om gedurende de dag voldoende energie te hebben. Daarom neem ik altijd 1 uur de tijd om mijn ochtendritueel te doen.

Gun jij jezelf de tijd om rustig op te staan of sjees jij je bed uit in grote haast om al lopend een kop koffie naar binnen te gieten om wakker te worden? Hup, hup de kinderen naar school en oh jee, alweer geen tijd genoeg om te ontbijten voordat je naar je werk moet.

Nu is niet ontbijten helemaal geen probleem. We kunnen best eerst een heel scala aan beweging hebben voordat het lichaam om voedsel begint te vragen. Het probleem dat wel ontstaat door niet de tijd te nemen voor jezelf is dat je de dag al start met stress. Stress is zo ongeveer de voornaamste factor als het gaat om vermoeidheid. Door stress komt je lichaam in de vecht- of vlucht stand en wij zijn er niet voor gemaakt om dit langdurig vol te houden. Als die tijger achter jou aan komt dan ga je rennen en als je niet op tijd een schuilplaats vindt zul je waarschijnlijk slachtoffer worden en het niet overleven. Maar als je wel op tijd een schuilplaats vindt dan is je lichaam instaat zich te herstellen. Doordat het stresshormoon weer zakt kan het lichaam weer in de ruststand terecht komen en zichzelf herstellen voor een volgend moment dat het in actie moet komen. In de maatschappij waarin wij nu leven hebben we bijna continu een vecht– of vluchtsituatie, waardoor je lichaam niet meer tot rust kan komen. Daarom is het zo ontzettend belangrijk om deze rust momenten bewust in te bouwen in je leven.

Rust en bewustzijn

Meditatie is zo’n manier om bewust de rust en stilte in jezelf op te zoeken. Wat zo ontzettend fijn is aan mediteren is dat het naast rust, ontspanning en stilte ook zorgt voor inzichten en voldoende energie om de dag te starten en vol te houden. Je gaat fysiek echt uit de vecht- of vlucht stand in de ontspanning en dit alleen maar door bewust met je ademhaling bezig te zijn en te ervaren wat er in jouw lichaam gebeurt.

Nu ontdekte ik laatst een nog veel mooiere manier om te mediteren die een nog diepere ontspanning brengt in een zeer korte tijd. Werkelijk 15 minuten mediteren met jouw eigen klank is eigenlijk al genoeg om je volledig op te laden voor de hele dag. Dat ik dit ontdekte maakte mij zo enthousiast dat ik dit ook meteen wilde delen. Zo heb ik een aantal mensen bereidt gevonden om samen met mij deze manier van mediteren uit te proberen in een groep.

Mijn eigen ervaring

Zo super tof wat er met mij gebeurde toen ik voor het eerst in aanraking kwam met deze vorm van mediteren. Ik kon zelfs mijn fysieke blokkades ervaren, voelen en ook verbeteren. De stilte na al dit geluid was overweldigend. Ik kon precies voelen waar in mijn lichaam beweging was. Mijn hele lichaam tintelde en ruiste en toch wist ik precies wat waar gebeurde in mijn lichaam. Dit wil ik vaker dacht ik meteen.

Wat klank doet

Mediteren alleen al zorgt voor een diepe ontspanning maar door het toevoegen van de klanken die als vanzelf mogen komen wordt de ontspanning nog dieper geraakt en wordt het lichaam actief aangezet tot herstel. De trilling die de klank teweeg brengt resoneert door in iedere cel van jouw lichaam waardoor je je hele lichaam op het zelfde moment kunt ervaren. Dus niet alleen je voet, je buik of je hoofd. Nee, je voelt werkelijk alles tegelijk in je lichaam en ook voel je precies waar het wel en ook niet door kan stromen. Het gevolg van op deze manier werken aan en met jezelf is dat je jouw lichaam letterlijk een boost geeft om aan zijn eigen herstel te werken en je het daardoor ook diverse klachten kunt laten oplossen. Precies dat wat er voor jou nodig is gebeurt. Er kunnen gedachten en emoties naar boven komen waar je helemaal nog geen weet van had. Dit geeft inzicht en de mogelijkheid om iets met jouw inzichten te doen. Kun je je voorstellen wat een bijzondere ervaring dat is.

Feedback

Dit kreeg ik dan ook terug van mijn deelnemers. Zij hebben de meditatie als zeer intensief ervaren maar konden ondanks het alerter bewustzijn toch in een diepe ontspanning raken. De reacties liepen uit een van ”ik kon nu ervaren dat alle losse delen in mij 1 mooi geheel zijn” en “alles kwam los bij iedereen” en “het gaf veel herkenning voor mij” en “volgende keer wil ik weer” tot “ik merkte dat mijn hart zich nog meer mag openen voor dat wat is”.

Stralend en in verbinding

Ja, ik voel mij dan een #stralendlichtinverbinding. Ik geef mijn stralende licht door om mijn missie te kunnen leven. Mijn missie is het doorgeven van mijn licht aan anderen zodat het lichter en liefdevoller wordt op aarde en zo een ieder, waar deze zich ook bevindt, zich veilig kan gaan voelen bij zichzelf.

Wil jij dat ook, de stilte in jou ervaren en ontdekken wat jouw klank met je doet? Ik geef één keer in de 6 weken op de donderdagavond een meditatieavond. Een heerlijk ontspannen avond waarin ik je mee op reis neem om jouw klank te ontdekken. Natuurlijk ontbreken ook de koffie en thee niet op deze avond. 

We ontmoeten elkaar, mediteren samen en praten na over onze ervaringen, waarna ieder zijn weg gaat om te ondekken wat de werking van deze avond teweeg brengt. 

Heb jij niet genoeg aan alleen een meditatie avond maar wil je ook graag lezen hoe ik mijzelf hielp om uit mijn burn-out te komen en stressvrij in mijn leven te gaan staan. Dan is mijn e-book getiteld “7 inzichten voor een stressvrij, sterk en daadkrachtig leven” echt iets voor jou. Op speelse wijze heb ik in dit boek de inzichten beschreven die mij op weg hebben geholpen om uit mijn burn-out te komen en om krachtig en vol verantwoording in mijn eigen leven te gaan staan, ook hebben deze inzichten mij geholpen te leren vertrouwen en de controle los te laten.

Wil je mijn boek lezen dan kun je het gratis downloaden.

2 Commentaren

  • Lorist, Wendy Geplaatst 7 maart 2018 11:38

    Heel mooi, Ditte, dank je wel❤️

    • Ditte Pelser Geplaatst 7 maart 2018 13:31

      Dank je Wendy.

Commentaar Toevoegen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *