Vlinder of rups?

Vlinder of rups?

Soms ervaar ik keuzestress omdat ik op een kruispunt sta in mijn leven. Soms heb ik dan gewoon teveel mogelijkheden om uit te kiezen. Dan is er wel keuzestress maar dan is deze stress niet levens veranderend. Gewoon simpel niet kunnen kiezen uit de mogelijkheden. Maar wat nou als je voor een stap in je leven staat waarmee je jou leven en dat van vele anderen overhoop gooit?

Help ik kan niet kiezen

Dan wordt keuzestress ineens een heel ander verhaal. Als je lang met zulke keuzestress blijft rondlopen en geen beslissing durft te nemen over jouw leven en datgene wat voor jou goed is, ga je uiteindelijk klachten ervaren. Als je namelijk op een dusdanig belangrijk kruispunt in je leven staat dat alles er vanaf lijkt te hangen ben je niet meer aan het leven maar aan het overleven. Overleven betekent dat je niet doet wat je diep in je hart wilt doen en waar jij blij van wordt. Natuurlijk ontkom je er niet aan dat dit gebeurt in je leven. Soms heb je nu eenmaal te maken met dingen die moeten. Als dit een korte periode is om daarna weer jouw eigen leven te kunnen oppakken is dit ook helemaal niet erg maar als deze periode jaren en jaren voortduurt en jij jezelf steeds wegcijfert in het belang van je partner, kinderen, werk of anderen in je omgeving dan verlies je jezelf en raakt jouw energievoorraad op met alle gevolgen van dien.

Zelf heb ik dat 2x meegemaakt. De 1e keer was dat rond de periode dat mijn ex-partner en ik ervoor kozen ieder ons eigen weg te gaan lopen en elkaar vaarwel te zeggen.

Dat zijn ingrijpende beslissingen die veel impact hebben. Vooral op het welzijn van onze kinderen had dit enorme impact.

Dromen

Rond die tijd gebeurde het dat ik een heel heldere droom kreeg. Een droom waar ik jaren later nog aan dacht en hem dan levendig voor mij kon zien. Zo kwam het dat ik op enig moment besloot met deze droom een droombeleving te gaan doen.

Dat gaat als volgt. Je gaat in meditatie en neemt daarin je droom mee. Je beleeft je droom als het ware opnieuw. Dit om het beeld dat je tijdens je droom gehad hebt weer helder te krijgen. Je mediteert zo gedetailleerd mogelijk. Als je droom helemaal helder is dan doe je deze meditatie nog een keer maar dan stel je jezelf voor dat op alle mogelijke plekken waar je personen, dieren of ander voorwerpen die voor jou van belang zijn, niet die personen, dieren of voorwerpen staan maar dat jij dat zelf bent. Vervolgens onderzoek je wat de plekken die je nu ingenomen hebben jou te vertellen hebben, in woorden, gevoelens, reuk of beelden. Het maakt eigenlijk niet uit. Iedere ervaring kan jou iets vertellen. Ik zal hieronder een voorbeeld geven van mijn droom en hoe ik dit heb uitgewerkt.

Mijn droombeleving

Ik was in mijn droom in China en liep op een touwbrug met op de bodem houten planken. Deze brug verbond de ene berg met de andere en heel diep onder ons stroomde een rivier waarin het krioelde van de krokodillen. De planken van de brug waren stevig want ik liep op die brug met heel veel andere toeristen. Alleen op 1 plek was er een gat in de bodem van de brug. Het was een flink gat van zeker wel 1 meter groot. Naast mij liep een man. Ik was in gesprek met deze man en had geen idee wie hij was. Gewoon ook een toerist net als ik. Al pratend lopen we verder als er ineens vanuit het niets een meisje naar voren rent die roept “papa”. Ze rent in volle vaart naar de persoon naast mij maar daar is dat gat in de brug en het meisje valt er doorheen. Ik kon haar niet op tijd grijpen en zie haar zo in de rivier vallen. Er is veel gegil om mij heen. Allemaal zien we dat ze tussen de krokodillen terecht komt. Dan gebeurt er iets vreemds. Het meisje begint als een bezetene te zwemmen en ik zie in mijn ooghoeken een bootje aankomen. Dat bootje haalt het niet tot het meisje. Dan schrik ik wakker en weet plots heel zeker dat het meisje het redt en de kant haalt.

Best een heftige droom en ook nu ik hem opschrijf komen de beelden weer levendig naar voren.

Wat ik heb gedaan om de betekenis van mijn droom helder te krijgen is het volgende:

Ik heb mijn droom gevisualiseerd waardoor ik details uit mijn droom naar voren kon halen die al een beetje waren weggezakt. Door mijzelf op de plek te zetten van het meisje kon ik haar gevoelens en emoties maar ook haar inzichten helemaal beleven. Vervolgens heb ik mijzelf op de plek gezet waar ik stond als volwassen vrouw om als laatste de positie van de man naast mij in te nemen. Zo kon ik van alle personages uit mij mijn droom ervaren en voelen wat er met mij en hen gebeurde om zo de boodschap van mijn droom helder te krijgen en er mijn eigen lessen uit te kunnen halen.

Mijn visualisatie

Ik als kind: Ik ben heel blij dat ik mijn vader gevonden heb en ik spurt naar hem toe maar val in een gat dat zich in de brug bevindt. Ik gil en gil maar het helpt niet en ik val in het water met de krokodillen. Ik voel heel veel angst maar dan overwint mijn overlevingsdrang en ik ga heel hard zwemmen. Ik haal de kant en weet dat ik het ga redden.

Ik als volwassene: Ik zie het kind aankomen rennen en roep naar haar maar het is al te laat. Ik grijp maar grijp mis en moet loslaten en van een afstand volgen wat er gebeurt. Dan zie ik haar zwemmen en ineens besef ik mijzelf dat als ik nu terug ren naar beneden dat ik dan op tijd ben om haar op te vangen en haar te geven wat ze nodig heeft. Dat doe ik en als ik haar omarm zijn we zo blij. We dansen, springen en rollebollen over de grond.

Ik als man: Ik zie dit allemaal gebeuren maar distantieer me ervan en doe net of het me niet raakt en niet interesseert.

Het werkt helend

Uit deze visualisatie kon ik meerdere inzichten halen die allen heel helend voor mij gewerkt hebben en mij ook de helderheid hebben gegeven dat ik precies goed ben zoals ik ben en precies daar ben waar ik nu mag zijn.

Mijn inzichten: Het kleine meisje in mij roept wanhopig om haar papa. Zie me nou, hoor me nou. Dit zal niet gebeuren. Mijn vader kan niet bij zijn emoties en loopt daarvoor weg. Dat wordt pijnlijk duidelijk op het moment dat ik de man ben. De man distantieert zich van wat er gebeurd en doet tenslotte of het hem niet raakt.

Ook ontdek ik als meisje dat ik het redt en dat ik veel sterker ben dan ik bedenken kon. Mijn overlevingsmechanisme is zo sterk dat ik zelfs de krokodillen te snel af ben.

Als volwassen vrouw ontdek ik dat ik, als ik goed naar mijn kleine meisje luister en haar de liefde en aandacht geef die zij als kind gemist heeft, groot en sterk wordt. Dat ik mijn levenservaring kan inzetten om als volwassene de keuzes te maken die goed voor mij zijn. Dat ik daarbij geen omgeving of wie dan ook nodig heb. Ook ontdek ik dat de wereld niet vergaat als ik loslaat wat losgelaten mag worden. Ja, natuurlijk is dat soms moeilijk maar het brengt mij daar waar het mij brengen mag.

Ik heb in deze visualisatie geleerd dat het voor mij heel goed is geweest om te besluiten mijn ex-partner, die in zijn gedrag ontzettend veel op mijn vader leek, los te laten. Ik heb geleerd dat ik heel erg goed op eigen benen kan staan en mijn eigen beslissingen kan nemen. De inzichten in deze visualisatie hebben mij duidelijk gemaakt dat het niet uit maakt wat er ooit gebeurt is maar dat het uitmaakt hoe ik er nu vandaag de dag mee omga.

Het heeft mij duidelijk gemaakt dat de keuze die je maakt altijd bepalend is voor je verdere leven juist als het een lastig kruispunt is.

Doorgaan en ziek worden of…

Ik had niet veel keuze meer ten tijde van mij scheiding. Het was linksom of rechtsom. Het was kiezen tussen loslaten en een helingsproces op gang brengen of blijven in de situatie en nog veel meer klachten ontwikkelen. Nee, natuurlijk is het niet gemakkelijk geweest en natuurlijk ben ook ik door een enorm rouwproces gegaan. Dat hoort bij loslaten. Of dit nu gebeurt door jouw eigen keuze of gedwongen door de situatie, het proces van loslaten en afscheid nemen blijft hetzelfde.

Lieve groetjes,
Ditte

Commentaar Toevoegen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *