Vrijheid, vrije tijd en meer

Vrijheid, vrije tijd en meer

Zo rond de 5e mei heeft iedereen het over vrijheid en wat dat voor hem of haar betekent. Vrijheid is voor mij veel meer dan één dag per jaar stil staan bij het feit dat ons land lang geleden bevrijd is van een oorlog waarin veel mensen fysiek van hun vrijheid werden beroofd. Vrijheid is voor mij een gevoel dat ik iedere dag kan oproepen en waar niemand invloed op heeft.

Echte vrijheid zit van binnen

Vrijheid of eigenlijk vrij zijn is voor mij het gevoel hebben dat ik mijzelf kan zijn overal en altijd waar ik dan ook maar ben. Ongeacht of ik verplichtingen heb of dat er gewerkt mag worden, van binnen wil ik mij vrij voelen. Dat gevoel van vrijheid kan ik overal oproepen en daar heeft niemand grip op.

Een praktische belemmering op vrijheid kan dit gevoel teniet doen. Als je bijvoorbeeld lange tijd opgesloten zit is het geen gemakkelijke opgave om je binnen de jouw beperkende ruimte toch vrij te voelen.

Nu ik dit schrijf moet ik ineens aan Nelson Mandela denken. Vele jaren was deze man in zijn vrijheid beperkt en toch is er niemand maar dan ook niemand geweest die hem zijn vrijheid heeft kunnen ontnemen. Hij kon blijven denken wat hij wilde denken en voelen wat hij wilde voelen. Zo is hij een enorm voorbeeld voor velen geworden.

Het leven kan nog zo zwaar zijn of je nog zoveel beperkingen geven, Echt vrij, dat ben je van binnen. Echte vrijheid is een keuze die je op ieder moment kunt maken en waar je op ieder moment naar kunt gaan leven.

Natuurlijk voel ik mij ook wel eens beperkt in mijn vrijheid en ga ik het gevecht aan met dat wat niet is maar wat ik wel graag zou willen. Dat voelt dan belastend, tot het moment dat ik ineens bedenk waar ben je nu eigenlijk mee bezig Ditte? ‘Je bent jezelf alleen maar aan het beperken met alle gedachten die er nu door je hoofd gaan’.

Transformeren

Hoe ik de dagen dit jaar beleeft heb rondom bevrijdingsdag, dat is een heel ander verhaal.

4 mei speelde ik met 2 vriendinnen en mijn partner bij wijze van intervisie het Transformatiespel. Dit spel doet zijn naam echt eer aan. Het spel op zich is zorgt al voor een transformatie in jezelf. Voor mij een prachtige oefening in geduld. Ongeduldig als ik kan zijn als de dingen niet snel genoeg gaan, ben ik in staat om zonder voelen overal overheen te walsen en door te gaan. Nee, neem dan dit spel dat je uitdaagt om te vertragen en stil te staan bij je levensvragen. Maar ook om te luisteren naar de inzichten, belemmeringen en levensvragen van je medespelers. Uren hebben we gespeeld en nog was het niet uit maar de resultaten waren er niet minder om. Verrassend genoeg was ik geen inzichten en belemmeringen op mijn levenspad tegen gekomen. Dat op zich was dan meteen alweer een inzicht. Toch kon ik na afloop een prachtig inzicht delen. Zeker eentje waar ik weer lange tijd iets mee kan.

Mijn levensvraag was de volgende:
Welke stappen kan ik nemen zodat ik bij mijn hartsverlangen uit kom?

Toen wij de balans van ons spel opmaakten had ik de volgende kaartjes op mijn levenspad liggen:

Geboorte: (engelen kaartje)
Broederschap / Zusterschap

Dit vond ik een moeilijke kaart, waarvan ik in eerste instantie echt niet goed wist wat dit met mijn levensvraag van doen had. Mijn vriendin reageerde heel spontaan met: ‘Jij kiest toch altijd heel gemakkelijk voor de moeilijke weg!’.

Fysiek niveau:
Bewustzijnskaartjes
Levendigheid
Alternatieven
Doorbraak
Dans
Volop

Levensengelen kaartjes
Overgave
Waarheid
Geboorte

Nou, dat was nog even ingewikkeld om hier een inzicht uit te halen passend bij mijn levensvraag maar uiteindelijk kwam ik tot de volgende conclusie.

Als ik mijzelf bewust ben van mijn levendigheid en de alternatieven helder zie, ontstaat de doorbraak. Dans en vier het leven volop.
Vanuit overgave ontdek je de waarheid en ontstaat er een nieuwe geboorte.

Wow, wat past dit mooi bij mijn levensvraag

Met veel plezier sloten wij deze gezellige en leerzame dag met onze vrienden af om ons vervolgens voor te bereiden op een langeafstandswandeling voor de volgende dag, bevrijdingsdag. Voor mij is bevrijdingsdag een dag waarop ik vooral doe waar ik zin in heb, zonder ook maar enige verplichting te voelen om mee te moeten doen aan feestgedruis of me te mengen in een menigte mensen op een vrijmarkt. Wij hebben deze dag een fikse wandeling gemaakt en genoten van de natuur en de stilte om ons heen. Moe maar voldaan kwamen we weer thuis. Ja, ook dat betekent vrijheid voor mij.

Stilte en beweging

We waren lekker vroeg op gestaan en met de auto naar ons startpunt gereden, alwaar de navigatie ons rondjes liet rijden door het centrum van Weesp Dit zorgde bij mij toch wel voor lichte zenuwen want we hadden nog een stukje met de bus te gaan tot de plek waar wij aan het einde van onze vorige wandeling gebleven waren en die bus reed maar 1x per uur. Ondanks dat we op tijd van huis vertrokken waren, kreeg ik het toch wel een beetje op mijn heupen toen de navigatie ons in de steek liet. Vertrouwen is dan het sleutelwoord, maar eventjes ver te zoeken.

Uiteindelijk kwam het allemaal goed en zo gebeurde het dat we ‘s morgens om 10 uur in het gras aan het IJsselmeer een heerlijk ontbijt naar binnen zaten te werken. Ja, ook op deze dagen let ik erop wat ik eet en neem ik liever een goed gevulde “picknickmand” mee dan dat ik me te buiten ga aan brood en/of patat. Een lekker fruitontbijtje in het ochtendzonnetje, uitkijkend over het IJsselmeer en mijmerend over alle mogelijkheden die er nog voor ons liggen. Dat is voor mij wel een ultiem stukje vrijheid en geluk.

Na ons ontbijt wandelden wij verder. Ik wandel veel samen met mijn partner maar lang niet altijd in gesprek. Juist het wandelen in stilte als je samen bent is zo’n aanvulling op wat je mag beleven. Al wandelend voel ik wat er door me heen gaat, zie ik de dieren, hoor ik de vogels en heb ik oog voor alles wat leeft en beweegt. Ook een mooie stok of steen ontgaat mij dan niet. Soms lopen emoties op en soms verstil ik totaal van binnen. Meestal ontstaan er ontzettend veel ideeën tijdens zo’n wandeling. Dromen, verlangens en meer. Sommige zijn in de nabije toekomst haalbaar en sommige liggen nog veel verder weg. Inzichten over methoden, plannen voor workshops en online trainingen. Werkelijk van alles komt er voorbij op zo’n dag.

Hoe is dat voor jouw als je de rust en ontspanning van de natuur opzoekt?

Misschien houdt je wel helemaal niet van wandelen maar ga je veel liever fietsen of hardlopen. Dat kan natuurlijk ook.

Dromen beleven

Wat mij iedere keer weer opvalt is dat als ik me bewust ben van wat er gebeurt in mijn lichaam en me daar dan op focus, dat ik de mooiste inzichten krijg en dat mijn diepste verlangens naar boven komen. Daar ga ik dan mee aan het werk. Dromen, verlangen en doen. Dat is droombeleving.

Dromen beleven en ook echt gaan leven. Als dat toch eens zou kunnen. Zou dat dan de ultieme vorm van vrijheid zijn? Nee, daar geloof ik niet in. Wel kunnen dromen ons ontzettend veel vertellen. Vertellen over ons verleden en heden maar ook over onze toekomst. Je toekomst is natuurlijk afhankelijk van de beslissingen die je nu maakt. Je weet nooit waar je uitkomt maar wat wel kan in zo’n droom “die eigenlijk een verlangen is”, is dat je inzichten kunt krijgen over welke stappen je nu kunt zetten om de richting te volgen die maakt dat jij je droom kunt gaan leven.

Commentaar Toevoegen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *