Buiten de lijntjes kleuren

Buiten de lijntjes kleuren

Mijn levenspad loopt niet zoals dat van vele anderen en dat is soms best lastig. Al zo lang als ik me kan herinneren kleur ik altijd wel ergens buiten de lijntjes. Het kan me boos maken als ik me daarbij niet begrepen voel. Ik heb dan al snel het idee dat mensen mij niet serieus nemen. Waar dat gevoel precies vandaan komt weet ik niet maar het is wel een echt dingetje uit mijn jeugd.

Loopt jouw levenspad zoals anderen dat voor je invullen of ben jij ook iemand die buiten de lijntjes kleurt?

Er is geen goed of fout

Buiten de lijntjes kleuren is niet slecht, het zegt alleen maar dat je in staat bent om je eigenheid te bewaren en niet precies doet zoals er van je verwacht wordt. Zelf heb ik ervaren dat dat nog wel eens vraagtekens oproept of zelfs correcties vanuit mijn omgeving. Woorden als “jij doet altijd zo raar” of “je zegt zulke rare dingen” en “doe toch eens normaal zoals het hoort”, zijn mij dan ook helemaal niet vreemd.

Op enig moment koos ik ervoor om binnen de lijntjes te gaan kleuren. Anderen bepaalden daardoor wat goed was voor mij. Ik ging twijfelen aan alles wat ik zei of deed. Ik woog ieder woord op een weegschaaltje voordat ik het over mijn lippen liet komen. Doordat ik zo bezig was om mezelf te schikken naar hoe mijn omgeving het wilde vergat ik totaal wie ik zelf was.

Eigen keuzes

Dit begon ongeveer toen ik een jaar of 11 was. Het moment dat je voor het eerst geconfronteerd wordt met het maken van een keuze die voor de rest van je leven bepalend is. Ja, op die leeftijd al, dat is namelijk het moment dat je mag gaan kiezen naar welke middelbare school je wilt. Voor mijzelf was dit niet zo’n heel moeilijke keuze maar omdat ik een gemengd advies kreeg ging ik met mijn ouders bij 2 scholen kijken, een LHNO school (nu VMBO) en een MAVO. Beide waren kleine scholen en bevonden zich in een dorp want naar de grote stad dat vond mijn moeder niet goed voor mij. Zo geschiedde het, dat ik gevoelsmatig het liefste met mijn vriendin mee ging naar de LHNO school maar dat mijn moeder dit eigenlijk niets voor mij vond. Nu zei zij dat niet rechtstreeks tegen mij maar maakte zij wel opmerkingen die mij in een bepaalde richting stuurde. Zo gebeurde het dat ik voor het eerst in mijn leven zelf bewust een keuze kon maken en ik koos voor dat wat mijn moeder goed voor mij vond en luisterde niet naar mijn gevoel. Laat ik verder maar niet over die schooltijd beginnen, hoe ik mij daar heb gevoeld en mij staande heb weten te houden. In ieder geval begon ik mij daar voor het eerst te realiseren dat ik niet meer buiten de lijntjes wilde kleuren want ik wilde maar al te graag bij de groep horen.

Luisteren naar mijn eigen lichaam

Het gevolg van mijzelf jarenlang wegcijferen en willen voldoen aan hoe het hoort, niet luisteren naar mijn lichaam en naar wat ik gevoelsmatig wilde, was … een burn-out. Ik was helemaal op gebrand en volledig mijn eigen weg kwijt, ook kon ik alleen nog maar in beperkingen denken en binnen de lijntjes blijven. Alles wat ik deed moest perfect, zo niet nog beter, want dan werd ik misschien eindelijk gezien en serieus genomen.

En je raad het misschien al, die burn-out zorgde ervoor dat ik teruggefloten werd. Ik kon niet meer. Ik moest het gewoon anders gaan doen. Dus langzaam maar zeker heb ik de draad opgepakt. Ik begon met Reiki en eindelijk kreeg ik langzaam maar zeker door dat ik niet de enige ben die niet helemaal binnen de lijntjes van haar omgeving past. Reiki was voor mij het begin van mijn eigen weg en de oplossing voor mijn beperkende denkpatroon. Voor het eerst na heel lange tijd mocht ik weer voelen. Ik was helemaal vergeten hoe je dat doet. Om weer te gaan voelen was het nodig dat ik ruimte ging maken in mijn lichaam. Eigenlijk moest ik de putdeksel optillen van de put waarin ik al mijn gevoelens veilig had opgeborgen. Die deksel was nogal zwaar dus die kreeg ik zeker in het begin met geen mogelijkheid open. Door de zachte helende werking van de Reiki energie heb ik deze deksel voorzichtig stukje bij beetje iets kunnen verschuiven waardoor mijn gevoelens één voor één weer voelbaar en herkenbaar werden.

Stralend door het leven

En zie nu eens, hier staat iemand. Iemand die zichzelf durft te zijn. Iemand die buiten de lijntjes durft te kleuren en ook buiten de kaders van de opgelegde beperkende gedachten durft te denken. Yes!, ik kan mijzelf weer zijn en heb vrede gevonden in mijn hoofd en in mijn lichaam. Mijn hoofd, hart en buik werken weer samen. De energie stroomt weer en mijn missie word helderder en helderder.

Wil je weten wat mijn oplossing is om je eigen pad te lopen? Ik volg mijn eigen tempo, ga niet sneller dan ik aankan, ik doe datgene waar ik blij van wordt en bekijk bij iedere stap of het mij verder brengt op mijn pad en of het me energie geeft. Daarnaast heb ik geleerd om duidelijk mijn grenzen aan te geven, ook als dat voor de ander niet zo leuk is.

Van A naar Zo Jezelf, jouw levenspad?

Of mijn oplossing ook jouw oplossing is dat weet ik niet maar wil jij jouw oplossing ontdekken en ook op je eigen pad lopen? Wil jij ook buiten de lijntjes kunnen kleuren? Ik kan je helpen met ontdekken, een stukje met je meelopen op jouw levenspad, je ondersteunen als dat nodig is en je handvatten aanreiken die je in je eigen leven kunt toepassen, zodat ook jij weer blij en gelukkig wordt met jezelf.

Nederland het vredigste, liefdevolste en veiligste land ter wereld. Dat is mijn missie en waar ik met Zo Jezelf voor sta.

Commentaar Toevoegen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *