Lief zijn voor jezelf

Lief zijn voor jezelf

Houden van

Houden van jezelf
Is jezelf respecteren

Houden van jezelf
Is jezelf kunnen vergeven

Houden van jezelf
Is nooit alleen zijn

Houden van jezelf
Is nooit meer eenzaam

Houden van jezelf
Is het grootste geschenk dat je jezelf en de ander kunt geven.

Want pas als je houdt van jezelf
Ben je in staat oprecht te houden van de ander.

Ditte, (21-08-2013)

Ben jij lief voor jezelf of loop je jezelf te vaak voorbij?
Lief zijn voor jezelf is best moeilijk als je ook wilt voldoen aan alle verwachtingen die direct maar ook indirect op je schouders drukken.

Zo lief was ik niet voor mijzelf

Zelf dacht ik jaren lang dat ik heel lief was voor mijzelf als ik maar deed wat anderen van mij verwachten. Ik was dan ook zo iemand die te pas en te onpas hulp aanbood en alles uit haar handen liet vallen om er te zijn voor anderen. Dit is het voorbeeld dat ik al in mijn hele vroege jeugd heb meegekregen van mijn ouders. Altijd en overal klaarstaan voor en aanreiken aan anderen nog voordat ze erom gevraagd hebben. Een beetje bemoeizuchtig is dit eigenlijk wel, nu ik er zo op terug kijk.

Nooit stond ik erbij stil dat al deze hulp voor anderen eigenlijk een vlucht was om niet bij mijzelf te hoeven zijn. Zo kon ik mijn gevoelens uit de weg gaan. Ja raar eigenlijk he, dat dat zo werkt. Maar ik heb ontdekt dat als ik me volledig geef voor de ander dat ik dan eigenlijk uit mijn eigen systeem stap.

In verbinding blijven

Pas de laatste jaren leer ik steeds beter om er te zijn voor anderen en daarbij mijzelf niet meer kwijt te raken en dat is – zo heb ik ontdekt – het ware lief zijn voor mezelf.

Zelfliefde egoïstisch? Nee zelfliefde is juist van essentieel belang om goed te blijven functioneren en om zelf niet onderuit gehaald te worden. Want weet je wat ik ook ontdekte toen ik nog niet zo goed wist hoe ik echt lief moest zijn voor mijzelf? Ik ontdekte dat ik nog voor het eind van de dag meestal al gevloerd was en dat ik allerlei vage lichamelijke klachten begon te krijgen. Klachten zoals hoofdpijn en spanningen in mijn nek en schouders maar ook slappe spieren en een conditie die achteruit ging ondanks dat ik best veel aan beweging en sport deed.

Durf jij NEE te zeggen?

Je kunt op vele manieren lief zijn voor jezelf. Een van de belangrijkste dingen om lief te zijn voor jezelf is wel het aangeven van je grenzen en ook regelmatig NEE zeggen tegen anderen. Zelf kies ik er vaak voor om dingen niet te doen als ik twijfel of als het voor mijn systeem niet fijn voelt.

Bijvoorbeeld een vriendin vraag mij om mee te gaan naar een markt. Nu vind ik naar een markt gaan meestal heel leuk en gezellig maar toch zeg ik nee op het moment dat ik voel dat dit me teveel energie gaat kosten. Ik weet namelijk ook dat ik op een markt overladen wordt met indrukken, dat het druk is en last but not least vraagt mijn vriendin best veel aandacht van mij. Allemaal dingen die mij energie kosten. Ik maak dus op het moment dat zo’n vraag komt een afweging. Wil ik dit? Heb ik voldoende tijd om na dit leuke uitstapje te herstellen voordat ander dingen mijn aandacht opeisen en voel ik mijzelf fit genoeg om een dagje weg te gaan? Mocht ik op een van deze vragen nee antwoorden dan ga ik niet. Ik kies er dan voor om lief te zijn voor mijzelf en ga de taken doen die al te lang liggen of ik ga misschien wel gewoon op de bank hangen, niets doen en aandacht geven aan mijn lichaam en geest.

Regeren vanuit angst

En weet je wat, mijn vriendin accepteert gewoon mijn nee. Vroeger zou ik dit nooit zo hebben gedaan. Toen leefde ik veel meer vanuit de angst dat nee een afwijzing was en dat als ik niet mee zou gaan het dan wel eens einde vriendschap zou kunnen betekenen. Het gebeurde mij maar al te vaak dat ik over mijn grenzen ging uit angst te verliezen wat ik had.

Oeps, heeft dit misschien te maken met het controle willen houden over dat wat je op het moment bezit en angst hebben voor de verandering? Dat zou zomaar eens kunnen. Hoe is dat bij jou?

Ik had dat niet alleen in vriendschappen maar ook binnen mijn relatie en op mijn werk. Kortom, ik ging overal veel te ver over mijn grenzen uit angst om te verliezen met als uiteindelijk gevolg, je raadt het vast al, een burn-out.

Geen grenzen aangeven is een…

Ja, als je jarenlang niet lief bent voor jezelf, je grenzen niet aangeeft en leeft vanuit angst en daarbij dan ook nog de signalen van je lichaam negeert dan is het gevolg een burn-out. Zit jij te wachten op een burn-out? Nee toch zeker?

Hoe kun je een burn-out dan voorkomen hoor ik je bijna denken? Want er worden zoveel eisen aan mij gesteld. Ik moet zorgen dat de kinderen op school en bij hun sport komen en dat iedereen op tijd de deur uit is. Dan moet ik ook nog zorgen dat ik zelf op tijd op mijn werk ben en aan de verwachtingen van mijn baas voldoen. Vervolgens komt het huishouden. Ja, het huis moet wel schoon zijn want stel je voor dat iemand ziet dat ik het niet kan volhouden. En de boodschappen komen ook nog op mijn schouders neer. Ook wil ik zelf nog een beetje een sociaal leven hebben dus sleep ik mezelf naar de sportschool want anders kunnen anderen mij wel eens lui gaan vinden.

Met de stroom mee

Ik heb de oplossing voor dit probleem gevonden in het meer loslaten en laten gebeuren wat er gebeuren mag. Kinderen vanaf een jaar of 12 á 13 zijn, heb ik ontdekt, zelfstandig en verantwoordelijk genoeg om hun eigen wekker te zetten, brood te smeren en huiswerk te maken. Met een beetje sturing kunnen zij prima zichzelf redden. Ook ontdekte ik doordat ik de controle ging loslaten en taken uit handen ging geven dat het weliswaar niet altijd zo ging als ik het deed maar dat het uiteindelijk toch goed kwam.

Zo leerde ik langzaam maar zeker dat het laten gebeuren van wat er gebeuren mag mij energie opleverde. Er op leren vertrouwen dat het ook goed komt als ik me er niet mee bemoei, dat heeft nog wel een tijdje geduurd. Vooral het leren nee zeggen op hulpvragen en het niet meer naar alle sociale gelegenheden willen gaan koste best moeite.

Volledige aandacht voor jezelf

Tegenwoordig ga ik nog een stapje verder in het lief zijn voor mijzelf en start ik mijn dag met volledige aandacht voor mijzelf om vervolgens fris en fruitig mijn bed uit te stappen.

Wil jij leren hoe je lief kunt zijn voor jezelf en jezelf die aandacht geven die jouw lichaam nodig heeft om energiek de dag door te komen? Of mijn manier ook jouw manier gaat zijn dat weet ik niet maar samen kunnen wij wel op onderzoek uit gaan naar de manier die voor jouw werkt.

Ik kan een stukje met je meelopen op jouw levenspad, een luisterend oor voor je zijn zodat we jouw hulpvraag in kaart kunnen brengen en patronen kunnen ontrafelen. Zo kan ik je ondersteunen daar waar nodig.

Ik kan je oefeningen meegeven waardoor je leert waar jouw eigen grenzen zich bevinden en je ze ook gaat aangeven, waardoor je steviger in je schoenen gaat staan. Je leert weer vertrouwen op je eigen intuïtie en gaat de verbinding tussen wat je hoofd wil en wat je lichaam en hart aangeven ervaren waardoor je beter kunt beslissen wat goed is voor jou.

Commentaar Toevoegen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *