Een muur van liefde

Een muur van liefde

Allemaal krijgen we in ons leven te maken met situaties waarin het nodig is dat we onszelf beschermen. De een doet dat zo en de ander weer anders. Zo bouwt iedereen zijn eigen muur van liefde om zich heen.

Een muur van liefde, het klinkt zo mooi maar is het dat wel. Die muur van liefde is er om jou te beschermen. De mooie open bloem die je ooit was toen je geboren werd kwam in een koude harde wereld terecht en als deze niet goed wordt beschermt dan gaat hij dood en als je heel klein bent en afhankelijk van de mensen om je heen dan is er maar een manier.

Bouwen en nog veel meer bouwen

Dus wat doe je dan, je bouwt helemaal onbewust een enorme muur van liefde om jouw liefste en kwetsbaarste kern te beschermen zodat je kunt overleven in een koude en harde wereld. O nee, dat wil helemaal niet zeggen dat de wereld altijd koud en hard is. Zeker niet, er zijn ook momenten en situaties die heel warm en liefdevol zijn.

Alleen als je eenmaal zo’n mooie muur van liefde hebt gebouwd en deze ook nog eens heel goed hebt beschermd met allerlei rozen, wachters en misschien zelfs wel met schiettorens en wachters voor de poort, ja dan is het helemaal niet zo gemakkelijk meer voor anderen om door jou muur van liefde heen te breken. Maar als jij echt voluit van jouw leven wilt genieten met alles wat daarbij hoort dan is het wel nodig dat je muur afgebroken wordt, want pas dan kunt je echt leven, voelen, ervaren, creëren en nog veel meer. Dan ga je van overleven naar leven.

Ontvangen?

Het is niet gemakkelijk voor de mensen om je heen om door jouw muur van liefde te breken maar voor jou zelf is het ook ineens een hele opgave geworden om de liefde die je gestuurd wordt te ontvangen. Het ontvangen van liefde kon zomaar eens heel veel pijn doen en dat willen die wachters voor de poort uit alle macht voorkomen.

Klein en afhankelijk

Toen je klein was en afhankelijk waren deze wachters nodig om je te beschermen tegen kou en kwaad maar nu je volwassen bent zijn deze wachters, die je kunt herkennen in alle beperkende overtuigingen die je maar kunt verzinnen, eigenlijk helemaal niet meer nodig. Je heb meer last dan gemak van ze.

Hoe hard je ook tegen ze schreeuwt daar vanachter je muur, het maakt niet uit ze doen net alsof ze je niet horen en huren gewoon nog een paar extra wachters in. Herken jij dit?

Achter de muur van liefde

Ik heb lange tijd achter mijn muur van liefde geleefd en uiteindelijk toen ik echt niet meer kon, ik was helemaal en volledig van de buitenwereld afgesloten in mijzelf gekropen maar ook helemaal mijzelf kwijt. Dat klinkt best wel dubbel en dat is het ook want ik ontdekte dat, als ik me niet met mijn hart verbindt omdat ik alle gevoelens wegstop en niet wil voelen, ik die gevoelens dan ook niet kan uiten en dus ook niet kan laten zien.

Ja zo werkt het echt. Ik heb ontdekt dat je de muur van liefde alleen maar heel voorzichtig steen voor steen kun afbreken met, je raad het vast al, LIEFDE.

Liefde is het begin

Niet zomaar wordt die muur afgebroken hoor. Je hebt er tenslotte jaren aan gewerkt om hem te bouwen en in stand te houden en bij iedere minder prettige ervaring heb je hem ook nog eens flink versterkt zodat je heel goed geworden bent in het buiten houden van iedere aanval. Maar alle pijn, alle verdriet, alle boosheid en ook alle liefde die er toch doorheen gekomen is zit daar achter die muur opgesloten en heeft geen uitweg meer. Van binnen voel je je eigenlijk helemaal niet zo fijn als dat je de buitenwereld wilt laten geloven.

Hoe doe je dat dan zul je jezelf misschien wel afvragen, zo’n muur afbreken? Ja, dat is een heel goede vraag. Laten we het daar eens over hebben. Het afbreken van die zorgvuldig opgebouwde muur moet met liefde en beleid gebeuren. Niet zomaar liefde en ook niet de liefde die anderen je geven (dat helpt natuurlijk wel) maar de liefde die je jezelf geeft zorgt ervoor dat je de muur van liefde kunt afbreken en weer kunt ontvangen wat anderen je te geven hebben.

Toen ik begon met het afbreken van mijn eigen muur vond ik dit heel eng en ik was doodsbang voor wat ik zou tegen komen. Anderen konden mij dan wel eens heel diep kwetsen of pijn doen. Misschien, zo dacht ik, zouden ze mij helemaal niet zo leuk vinden als ik mezelf zou laten zien en dan daarbij hoe moest ik dat eigenlijk doen, mijzelf laten zien, dat deed ik toch al?

De vrijheid tegemoet ofwel de vermoeidheid de baas

Niet dus, ik was een ster in het verbergen van mijn werkelijke gevoelens. Ik maskeerde dat prachtig door heel stoer bijvoorbeeld op de voorgrond te treden of een grote mond te geven. Ik wist altijd wel precies te vertellen hoe ik het wilde hebben en dat het zo dan ook maar moest gebeuren of ik nam de beslissingen wel als anderen twijfelden. Maar van binnen voelde ik mezelf heel onzeker en wilde ik heel graag de bevestiging van mijn omgeving dat ik het wel goed deed. Ik wilde vooral heel graag dat anderen zouden zien en begrijpen dat ik mijzelf zo onzeker voelde en het eigenlijk allemaal niet zo goed wist. Maar ja, doordat ik dat zo goed kon verstoppen achter mijn muur snapte niemand er iets van als ik uit mijn vel sprong of in een spontane huilbui uitbarstte wat overigens heel zeldzaam was, want ik vond dat ik mijzelf daarmee wel heel erg liet zien.

Het begon allemaal met het besef dat het zo niet langer kon. Ik was doorlopend vermoeid en voelde mij verdrietig wat zich uitte in boosheid. Boosheid naar mijzelf, iedereen in mijn omgeving en de rest van de wereld. Alles was oneerlijk en overal had ik wel iets op aan te merken en dit allemaal om maar niet te laten zien hoe het werkelijk met mij ging.

Geen weg terug

Toen eenmaal het besef geboren was dat ik op deze manier mezelf aan het kapot maken was begon er een weg terug en tegelijkertijd was er geen weg meer terug. Alweer zo dubbel maar met het een bedoel ik de weg terug naar binnen en met het ander bedoel ik dat als je eenmaal beseft dat het vanuit jezelf kan en mag komen, dat iedere verandering die je teweeg wilt brengen in jouw leven alleen en alleen maar kan ontstaan doordat jezelf anders tegen het leven aan gaat kijken. Tja, dan is er geen weg meer terug.

Zo begon ik eerst mijn wachters de deur te wijzen, door ze liefdevol te omarmen en te bedanken voor hun bewezen diensten, waardoor ik nu minder en minder beperkende overtuigingen en angsten heb. Daarna ging ik heel voorzichtig verder met het afbreken van de mijn o zo zorgvuldig gebouwde muur. O, er zijn er zeker nog een paar wachters over hoor. Vooral die wachters die ik al op heel jonge leeftijd een baan gegeven had. Mijn wachters ‘je bent niet goed genoeg’ en ‘je kunt het toch niet’ zijn regelmatig nog aan het woord. Maar weet je, deze wachters hebben zo ontzettend hard voor mij gewerkt in de afgelopen jaren dat ik het eigenlijk een beetje moeilijk vind om afscheid van ze te nemen. Stiekem wil ik ze wel graag houden omdat ze mij altijd zo beschermt hebben. Maar ja, nu doen ze dat niet meer want ik wil als volwassen vrouw de wijde wereld in en met al mijn ervaring andere mensen helpen met het afbreken van hun muur.

Vrede, liefde en veiligheid

Weet je, ik ontdekte dat echt voelen helemaal niet zo eng is als het van te voren lijkt. Maar soms doet het best wel pijn om te voelen want verdriet dat je weg stopt wordt langzaam erger maar verdriet dat pijn mag doen en dat jij met open armen kunt ontvangen en koesteren voelt zich gezien en gehoord waardoor het een plekje krijgt en de pijn van het verdriet weg gaat. De herinnering blijft maar de pijn en emotie verdwijnen, waardoor je weer vrede, liefde en veiligheid in je leven kunt ervaren.

Voel jij je aangesproken door mijn verhaal en denk je bij jezelf jee, ik zou ook wel van mijn muur van liefde af willen en weer echt willen gaan voelen wat LIEFDE maar vooral ZELFLIEFDE voor mij betekent dan ben je welkom bij mij. Ik luister naar jouw verhaal, ik doe oefeningen met je en ik geeft je handvatten mee die je thuis kunt toepassen.

Reiki

Ik ontdekte Reiki als een van mijn eerste bronnen die mij hielpen om weer liefde voor mezelf te voelen. Tot op de dag van vandaag gebruik ik nog alle dagen Reiki om mijzelf te omarmen, liefde te geven en mezelf in balans te houden. In mijn praktijk werk ik naast NEI ook heel graag met de helende Reiki energie. Samen met meditatie geef ik jou een krachtig tool om ook zelf mee te werken.

Reiki was voor mij de eerste stap op weg naar mijn onlangs ontdekte missie, Nederland het vredigste, liefdevolste en veiligste land ter wereld. Als ik jou weer vrede en liefde kan laten ervaren dan kunnen wij samen de wereld een stukje veiliger maken.

Commentaar Toevoegen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *