info@zo-jezelf.nl
06-23 77 13 17

Meditatie

Meditatie verwijst naar een wijd spectrum van geestelijke oefeningen. Het woord komt van het Latijnse woord meditatio, dat op zijn beurt afgeleid is van het werkwoord "meditari" dat nadenken, overdenken betekent.
Meditatie is een vorm van spirituele oefening. Vele religies en geloofsstromingen kennen de meditatie in een of andere vorm.
Er zijn vier hersencentra betrokken bij meditatie:
Sulcus frontalis superior en de sulcus intraparietalis: voor het richten van de aandacht.
Dorsolaterale prefrontale cortex: registreert of de aandacht verdwijnt.
Ventrolaterale prefrontale cortex: zorgt dat gedachten niet achter elke prikkel aangaan en remt de angst- en pijncentra.
Visuele cortex: verbindt de aandacht met bijvoorbeeld een beeld.
Mediteren geeft ontspanning voor lichaam en geest. Door te mediteren haal je de spierspanning uit je lichaam en dit geeft rust van binnen. Ook geeft het je nieuwe energie en kracht.

Iedereen kan het leren

Mediteren is aan te leren en iedereen kan het leren. Het beste is om dit persoonlijk aangeleerd te krijgen, door bijvoorbeeld een workshop, training, cursus of online begeleiding te volgen.
Depressie, een hoge bloeddruk, angst, hartklachten, slecht kunnen slapen, het zijn allemaal problemen die vaak komen doordat je teveel gestrest bent. In ons leven zijn we nou eenmaal super druk met van alles en nog wat. Dit kan kan aardig wat stress opleveren. Meditatie is (wetenschappelijk bewezen) een ideale manier om je stresslevel te verlagen en even rustig tot ontspanning te komen.

Beter evenwicht in je hersenen

Tijdens het mediteren raak je in diepe ontspanning, zonder dat je zelf inspanning hoeft te leveren. Omdat je rechter hersenhelft wordt gestimuleerd door het mediteren zal er een beter evenwicht ontstaan met je linker hersenhelft. Dit heeft als gevolg dat je creativiteit toeneemt.
Meditatie kan je vergelijken met groeien van een lotusbloem uit de modder naar het licht. De lotus is een bloem die onder water, in het duister vanuit de modder, wortel schiet en opgroeit naar de oppervlakte. Als ze boven water uitkomt, ontvouwt ze zich in het licht van de zon. De modder is symbolisch voor de moeilijkheden die je op aarde tegenkomt, het donkere water staat voor de pijnlijke emoties die daardoor worden teweeggebracht. Het openvouwen van de lotus boven het water, onder invloed van de zon, staat voor de bevrijding van alle zorg en voor het vinden van geluk, de liefde en het licht.
Neuro-wetenschappelijk gezien kan meditatie worden beschouwd als een serie oefeningen waardoor iemand controle krijgt over zijn eigen hersenprocessen. Onderzoek naar de hersenactiviteit (EEG) van ervaren meditatie beoefenaars laat zien dat tijdens meditatie regelmatig hoogfrequente synchrone golven in het EEG, de zogeheten gamma-golven optreden die snel afvuren en korte verbindingen hebben met andere zenuwcellen.
Wil jij eens en voor altijd afrekenen met beperkende overtuigingen, blokkades of lichamelijke ongemakken?
Laten we dan samen onderzoeken welke oorzaak ten grondslag ligt aan jouw klachten. In een veilige omgeving van liefde, rust en vertrouwen daal ik met je af naar je onderbewustzijn en laat ik je zien waar je aan kunt werken zodat je weer kunt gaan leven vanuit jouw unieke zelf.

Je kunt mij bereiken op:
06 - 23 77 13 17

of via e-mail:
info@zo-jezelf.nl

NEEM CONTACT OP
Tingietersdonk 379
7326 NT Apeldoorn
06 - 23 77 13 17
info@zo-jezelf.nl
© Copyright 2021 - Zo Jezelf - Alle Rechten Voorbehouden.

Deze website is gemaakt doorSoftek IT