Niet erkende emoties als oorzaak van jouw klachten

Auteur: Ditte Pelser, gepubliceerd op 18 november 2021
Leestijd ca. 5 minuten
Je vraagt het jezelf al tijden af: ik zit niet lekker in mijn vel, wat is het toch waar ik last van heb? 
Waar de een eerst naar de reguliere zorgt gaat, grijpt de ander direct naar alternatieve opties. Zodra je ergens vastloopt, is het waardevol om eens een nieuwe weg in te slaan, want je weet maar nooit. In deze blog neem ik je mee hoe orgaanreflexpunten je kunnen helpen om bijvoorbeeld lichamelijke klachten en overtuigingen aan te pakken.
Je klachten verklaren
Je bent enorm moe, ervaart stress of hebt andere klachten. Maar waarom? Soms kun je er wel een verhaal bij bedenken om te beredeneren waarom het zo is en soms ook helemaal niet. Misschien slik je wel medicatie om het probleem op te lossen maar merk je dat dit je ook niet echt verder helpt. Tijd om de oorzaak aan te pakken: want waarom heb je die klachten eigenlijk?
Trauma opslaan in je lichaam
Voordat ik inga op de orgaanreflexpunten en hoe je deze in kan zetten, wil ik je eerst iets uitleggen over ons lichaam en hoe deze emoties ervaart. Want weet je wel dat trauma's en emoties opgeslagen worden in ons lichaam? Alle emoties die jij ervaart worden opgeslagen in jouw cellen, het zogenaamde celgeheugen. Doordat de emotionele ervaring niet synchroon loopt met het denken ontstaat er een blokkade een van de energiebanen van je lichaam. Het emotionele stuk wordt niet in zijn behoefte voorzien en blijft dus letterlijk nog even hangen om op een later tijdstip weer op te poppen.
Een gele beer
Ik hoor je denken, wat heeft een gele beer nu met geblokkeerde emoties en orgaanreflexpunten te maken. Dat ga ik je uitleggen. Neem nu als voorbeeld die mooie gele beer, die je als kind voor je verjaardag hebt gekregen. Je wilt daar natuurlijk heel graag zelf mee knuffelen maar je nichtje pakt hem af en maakt hem stuk. Jij bent intens verdrietig en komt huilend bij je moeder. Je moeder geeft je een knuffel en zegt. Hier heb je een koekje en we lossen het wel op, ga nu maar weer fijn verder spelen, je hebt nog speelgoed genoeg. Op dat moment wordt er niet voldoende bij jouw emotie stil gestaan waardoor je deze niet goed kunt verwerken en zo is de basis gelegd voor een knoop in een van de energiebanen in je lichaam.
Opstapeling van triggers
Als je naar het voorbeeld kijkt, denk je misschien, ach het gebeurt ons allemaal wel eens. Hebben we hier dan zoveel last van? Nou meer dan je denkt. Want het gaat om de opeenstapeling van momenten met een gedeelde trigger. Stel een aantal jaren later krijg je een nieuwe gele fiets, en iemand rijdt er met een auto over en weer een aantal jaar later heb je een mooie gele jurk maar tijdens een feestje valt er een glas rode wijn overheen. Dan ben je volwassen en een collega, die je al niet mag, pakt jouw gele marker om hem even te gebruiken, op dat moment barst bij jou de bom. Het geel is in deze de trigger geworden.
Opeenstapeling van emoties
Als je door de jaren heen zulke ogenschijnlijke kleine dingen meemaakt, en de emotie steeds opgeslagen worden in het lichaam, ontstaat er een blokkade in het meridiaan systeem ontstaan. Bij de ene wordt dit in de longen opgeslagen, bij de andere in de blaas waardoor je steeds maar weer blaasontsteking kan krijgen. Zo kunnen er onder een ogenschijnlijk simpele klacht, onverwerkte emoties zitten. En dat is goed nieuws, want daarmee heb je een ingang om de klacht op te lossen.
O-ring spiertest
Oke, klinkt leuk. Maar hoe weet je nou of dit bij jou het geval is? Dat ga ik je uitleggen. Daarvoor kun je o-ring spiertesten gebruiken. Met een spiertest kun je constateren met welke stelling het lichaam het wel of niet eens is. Je maakt dus gebruik van de wijsheid van je lichaam. In Spiertesten, hoe dan? en in Spiertesten bij jezelf, hoe dan? schreef ik daar al e.e.a. over, mocht je nieuwsgierig zijn.
Orgaanreflexpunten
De o-ring spiertest kun je gebruiken in combinatie met de orgaanreflexpunten. Deze punten zijn de uiteinden van meridianen die corresponderen met een orgaan in je lichaam. Deze punten worden ook in de acupunctuur gebruikt. Door de punten zachtjes aan te raken, kun je meten op welke orgaanmeridiaan een blokkade zit, die veroorzaakt worden door onverwerkte emoties. Dit meet je heel simpel door de spierspanning van jouw lichaam te voelen. Als er een blokkade is dan reageert je spier zwak.
Blokkade door emoties
Als je blokkade gevonden hebt, kun je inzicht krijgen in welke emoties voor blokkades zorgen en dat geeft de ingang om er mee aan de slag te gaan. Zelf heb ik me best wel een paar keer laten verrassen, omdat ik emotionele blokkades had, waarvan ik me niet bewust was dat ik er ‘last’ van had. Dat is ook precies de uitdaging, want we hebben dit vaak helemaal niet door.
Bewust worden van blokkades
Maar hoe kun je je dan bewust worden van die blokkades? Het werken met de orgaanreflexpunten helpt om hier meer inzicht in te krijgen. Zo kan er tijdens het aanraken een vluchtige gedachte zijn; je schiet al weg uit je lichaam in je hoofd omdat je lichaam weet dat er iets zit wat het liever niet aangaat. Dit kan een heftig trauma zijn, maar er kan ook schaamte op zitten. Vluchtige gedacht of niet, je lichaam reageert direct en daarmee heb je informatie om verder te werken.
Emotionele blokkades oplossen
Als helder is op welke organen de blokkades of verzwakkingen zitten en je bent je er bewust van, kan het opgelost worden. Je kunt je de blokkade of verzwakking voorstellen als een (energie)touwtje met een knoop erin. Bij het oplossen ga je de knoop eruit halen, waardoor de energie weer gaat stromen en je bijvoorbeeld weer meer energie krijgt of bepaalde klachten oplossen.
Belemmerende overtuigingen aanpakken
Orgaanreflexpunten kunnen ook gebruikt worden om emoties aan te pakken die onder een overtuiging liggen. Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat wanneer je thuis de zin 'als je voor een dubbeltje geboren wordt, word je nooit een kwartje' steeds te horen hebt gekregen of dat je het niet nooit goed genoeg deed, het ook zijn sporen nalaat in je lichaam.
Loop jij op wat voor manier ook vast en ben je nieuwsgierig of bovenstaande iets voor jou kan zijn? Als het je trekt, zegt het vaak al genoeg. Dan ‘resoneert’ het zoals ze dat met een mooi woord zeggen. Neem dan gerust contact met me op en dan kijk ik of en wat ik voor je kan betekenen.

Wil je hier zelf meer over leren? Ik prik binnenkort data voor de Workshop-dag waarop je leert hoe je O-ring spiertesten kunt gebruiken en zelf kan toepassen op je gezin of cliënten. Via onderstaande button kun je je vrijblijvend aanmelden om op de hoogte te blijven van nieuwe workshopdata.

Lieve groetjes,
Ditte.

Reacties op dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

06 - 23 77 13 17
info@zo-jezelf.nl
Algemene voorwaardenPrivacy beleid
Zo Jezelf is aangesloten bij:
Copyright © 2023 - Zo Jezelf - Alle rechten voorbehouden.