Oververmoeid en uitgeblust

Auteur: Ditte Pelser, gepubliceerd op 16 april 2021
Leestijd ca. 3 min.
Toch nog wel even die kop koffie
Hoe is het met jouw energie gesteld gedurende de dag? Gun jij jezelf de tijd om rustig op te staan, of sjees jij je bed uit in grote haast om al lopend een kop koffie naar binnen te gieten om wakker te worden? Hup, hup de kinderen naar school? Oh jee, alweer geen tijd om te ontbijten voordat je naar je werk moet?
Opstaan met stress
Niet ontbijten is helemaal geen probleem. We kunnen best een heel scala aan beweging hebben voordat het lichaam om voedsel begint te vragen. Het probleem dat wel ontstaat door niet de tijd te nemen voor jezelf is dat je de dag al start met stress. Stress is zo ongeveer de voornaamste factor als het gaat om vermoeidheid. Door stress komt je lichaam in een overlevingsmechanisme te staan. De vecht of vlucht stand. We zijn er niet voor gemaakt om dit langdurig vol te houden.

Als in de prehistorie die tijger achter jou aan komt, dan ga je rennen. Op het moment dat je niet op tijd een schuilplaats vindt, zul je waarschijnlijk slachtoffer worden en het niet overleven. Maar als je wel op tijd een schuilplaats vindt, dan is je lichaam in staat zich te herstellen. Doordat het stresshormoon zakt kan het lichaam weer in de ruststand terecht komen en zichzelf herstellen voor een volgend moment dat het in actie moet komen. In de maatschappij waarin wij nu leven hebben we bijna continu een vecht- of vluchtsituatie, waardoor je lichaam niet meer tot rust kan komen. Daarom is het zo ontzettend belangrijk om deze rustmomenten bewust in te bouwen in je leven.

Maar...hoe doe je dat dan?
Ochtendritueel
Zelf neem ik ‘s morgens altijd rustig de tijd om op te starten. Dit heeft mijn lichaam nodig om gedurende de dag voldoende energie te hebben. Ik neem altijd 1 tot 1,5 uur de tijd om mijn ochtendritueel te doen.

Mijn ochtendritueel ziet er zo uit: Ik begin liggend op bed met een Reiki (Link) zelfbehandeling. Daarna doe ik de MIRMethode (link). Ik sta op, de ene keer neem ik een douche, de andere keer niet. Vervolgens doe ik in stilte een TMD meditatie van 15 a 20 minuten en sluit af met 10 minuten Yoga.

Leuk als je jouw ochtendritueel met me wil delen!
Lieve groetjes,
Ditte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

06 - 23 77 13 17
info@zo-jezelf.nl
Algemene voorwaardenPrivacy beleid
Zo Jezelf is aangesloten bij:
Copyright © 2023 - Zo Jezelf - Alle rechten voorbehouden.