Leestijd ca. 5 minuten
Hoe werkt een spiertest?
Het gaat in dit geval om de O-ring-spiertest. Spiertesten leer je vooral door te doen, niet door te lezen. In de webshop vind je een workshop om deze spiertest ook daadwerkelijk te leren. Als je deze blog doorleest heb je alvast wat achtergrond informatie. Zodat je goed beslagen ten ijs komt tijdens de workshop ‘O-ring spiertest leren gebruiken’.
Wie is de ontdekker van deze spiertest?
In de jaren 60 is de O-ring spiertest bedacht door dr. George Goodheart, dr John Diamond heeft de O-ring spiertest verder ontwikkelt. Wetenschappelijk is het onderzocht door dr Daniel Monti, psychiater en voorzitter van het departement van Integrative Medicine van Jefferson Medical School in Philadelphia in de USA. Zijn wetenschappelijke onderzoek heet ‘Perceptual and Motor Skills’ en dateert van 1999. Je kunt het wetenschappelijk onderzoek via Google vinden.
Waar staat de naam O-ring spiertest voor?
Uiteindelijk is het dr. Omura geweest die voor het eerst met de O-ring spiertest ging werken en deze wereldkundig heeft gemaakt. Zo is ook de naam O-ring spiertest ontstaan het is een vernoeming naar zijn naam. De naam o-ring spiertest komt dus niet voort uit het feit dat je een O-vorm maakt met de duim en het vingertopje van de wijsvinger. De basis voor deze spiertest. De O-ring spiertest wordt ook wel een tweevingerige test genoemd.
In het Engels heet de O-ring spiertest een bidigital test. Bidigital staat voor grijper. Het wijst op het openen en sluiten van de vingers tijdens het testen.

Waar komt deze manier van spiertesten vandaan?
De spiertest komt oorspronkelijke uit de Touch for Health, aanraking voor genezing en heling. Touch for Health is een healing methode, net als
Reiki een healing methode is. Reiki werkt weer op een andere manier.
Wat doet een spiertest?
Met een spiertest kun je constateren met welke stelling het lichaam van jouw cliënt het wel of niet eens is. Op het moment dat het lichaam het niet eens is met de stelling die voorgelegd is, zal de spierkracht zwak testen. De vingers komen dan van elkaar tijdens de spiertest. Dit komt doordat er een vertraging zit tussen de stelling en de reactie van de spier. Die vertraging is er niet op het moment dat de stelling voor het lichaam klopt. Op dat moment blijven de vingers, ondanks de druk die gegeven wordt, op elkaar.
Wat doe je als de behandelaar tijdens een spiertest?
Je zit bij het spiertesten tegenover of schuin tegenover de cliënt. Je hebt je van tevoren beschermt tegen de energie van de cliënt. Het is belangrijk dat je ontspannen zit, met ontspannen schouders. In de ene hand neem je de duim, in de andere hand komt de vinger of komen de vingers van de cliënt.
Je test van te voren de spierkracht van de cliënt. Je geeft aan de cliënt aan wanneer je de openende beweging maakt.
Je voelt daarna de kracht van de cliënt. Je voelt hoe makkelijk of moeilijk je de vingers van de cliënt open krijgt door een langzaam draaiende beweging met je polsen te maken. Plotseling trekken is niet gewenst. Je geeft door te trekken een onverwachte, niet constante trekkracht. Dit kost veel meer energie, zorgt voor verkramping bij de cliënt en de therapeut waardoor een onzuiver resultaat ontstaat.
Wat doe je als je cliënt teveel kracht heeft in zijn duim en wijsvinger?
Het kan voorkomen dat iemand hele krachtige vingers heeft. Waardoor het veel kracht gaat kosten om toch beweging in de vingers te krijgen bij een zwak resultaat. Dit is niet gewenst. Merk je dat iemand teveel kracht voor je heeft om het verschil tussen een zwakke of sterke spier goed te testen tijdens de vraagstelling, dan kun je vragen of iemand een O-vorm maakt met de duim en het vingertopje van een andere vinger.
Hoe zorg je voor de bescherming tegen de energie van de cliënt?
Zuivere resultaten krijg je door jezelf als behandelaar te beschermen tegen de energie van de cliënt. Je kunt jezelf beschermen op verschillende manieren:
• Door het dragen van een steen
• Door het dragen van een buisje met DNA complex of Formant water
• Maak een ‘Ei van licht’ om jezelf heen
• Scherm je Aura af door energetische technieken
Je gebruikt een van deze manieren. Kies de methode die voor jou het beste past, die jij fijn vindt. Elke methode geeft onmiddellijk bescherming tussen jou en je klant.
Net zo belangrijk als jezelf beschermen tegen invloeden van buitenaf is het neutraal zijn in je denken. Je bent neutraal in je denken als je zonder oordeel en zonder verwachtingen kunt zijn in het testen.

Hoe zorg je voor zuivere spiertest resultaten?
Voordat je daadwerkelijk gaat testen ga je controleren of je het verschil kunt voelen tussen een sterke en zwakke spier. Je doet dit door de vingers een paar keer te openen en te sluiten.
Daarna ga je testen of iemand testbaar is. Reageert iemand op het juiste moment zwak of sterk, dan weet je of je het juiste antwoord krijgt.
Je doet dit door een stelling te geven waarvan je zeker weet dat deze stelling wel of niet waar is. Je vraagt bijvoorbeeld je cliënt om zijn naam te noemen. Als je cliënt zijn naam gebruikt, merk je dat de spiertest sterk test. De vingers blijven dan op elkaar op het moment dat jij je polsen draait. Gebruik je nu een totaal andere naam dan zul je merken dat de vindgers open gaan bij het draaien van de polsen.
Je kunt hiermee testen of de spier juist reageert. Dit kan ook door iemand hardop ‘ja’ of ‘nee’ te laten zeggen.
Op deze manier controleer je of jouw spiertesten ook echt betrouwbaar zijn.
Wat doe je als iemand een niet congruente spiertest heeft?
Soms merk je dat iemand niet reageert zoals je zou verwachten. De spiertest is dan niet congruent. Een verkeerde reactie noemen we ‘Switching’. Er zijn verschillende methoden om switching te onderzoeken en op te heffen. Het gaat te ver om daar in deze blog dieper op in te gaan. Je kunt deze methoden wel leren in de
workshop ‘O-Ring Spiertest leren gebruiken’Wat kun je testen met een spiertest?
Je kunt bijna alles testen met een spiertest, hieronder staan een aantal voorbeelden:
• Emoties - Negatieve overtuigingen die jouw cliënt blokkeren
• Lichamelijk klachten - Welke blokkade of emotie ligt onder de fysieke pijn die ervaren wordt
• Voeding - Voedingsstoffen die verzwakken of juist heilzaam zijn voor het lichaam van jouw cliënt
• Allergieën - Soorten dieren of toxische stoffen waar de cliënt op reageert
• Chronische klachten - De onderliggende oorzaak achterhalen
Wil jij de spiertesten goed leren gebruiken? Geef je dan op voor de volgende workshop ‘O-ring Spiertest leren gebruiken’. Wil je eerst nog meer lezen, klik dan op de knop meer lezen of misschien heb je liever eerst even contact dan zie ik graag je e-mail in mijn mailbox verschijnen.