Toegeven (Sanne 44)

Auteur: Ditte Pelser, gepubliceerd op 8 januari 2024
Leestijd ca. 4 minuten
Mijn life style traject bij Ditte – Stap 1:
Even voorstellen
Mijn naam is Sanne, ik ben (op het moment van schrijven) 44 jaar oud. In een serie met blogs neem ik je de komende maanden mee op mijn reis tijdens mijn life style traject bij Ditte van Zo Jezelf.
De uitdaging op dit moment
Al een tijdje heb ik het gevoel dat ik in een kringetje draai. Misschien zelfs wel in de overleefstand zit. Mijn leven is heel stabiel, maar ik voel mijzelf niet oké. Vaak ook best somber. Ik heb mijzelf gerealiseerd dat ik tot nu toe niet mijn eigen leven geleefd heb, dat ik niet goed weet waar ik zelf blij van word en hoe ik mijn leven zo kan invullen dat het mij een voldaan gevoel geeft. Er knaagt iets. Zelf heb ik het vermoeden dat dit er al een hele tijd is en dat het blootgelegd is doordat ik in 2020 gescheiden ben.
Huisarts Help!
Door de jaren heen heb ik eigenlijk altijd zelf mijn weg gezocht. Als ik ergens tegenaan liep, zocht ik een coach/masseur/diëtist/regressietherapeut/etc op die mij met dit specifieke probleem helpen kon. Meestal was een aantal sessies genoeg en had ik genoeg inzichten om weer zelf vooruit te komen. Dit keer voelt het anders. Het lijkt groter te zijn, meer omvattend, iets waar ik de vinger niet goed achter kan krijgen. Het heeft ook weerslag op mijn fysieke staat. Ik ervaar pijn, wordt best vaak verkouden en mijn energieniveau is niet echt om over naar huis te schrijven. Misschien is nu de huisarts toch de eerste persoon om bij aan te kloppen. Hij kan het geheel overzien en misschien duidelijkheid geven waar te beginnen.
Het 4DKL formulier
Tijdens de afspraak met de huisarts kreeg ik de VierDimesionale KlachtenLijst om in te vullen. Daarin wordt gevraagd te kijken naar de klachten die ik de laatste 7 dagen heb ervaren. Huh? Oké San, je hebt om deze hulp gevraagd, vul dat formulier nu maar even in. Resultaat: mijn distress score was behoorlijk hoog. Ook mijn depressie score was verhoogd. Oplossing volgens de huisarts: minder stress (werkgerelateerd volgens hem) en antidepressiva. Dat was de conclusie na een consult van 20 minuten. Toen ik later opzocht wat de distress score eigenlijk inhield, kwam ik tegen: “De distressscore geeft aan hoeveel spanning (stress) de patiënt ervaart en hoeveel moeite hij heeft om te blijven functioneren. Een hoge distressscore geeft aan dát er iets aan de hand is, maar niet wát dat is. De distressscore is geassocieerd met werkstress, psychosociale problemen en stressvolle levensgebeurtenissen, met de kans op ziekteverzuim.”
Zelf doen
Het was al een gevleugelde uitspraak toen ik een kleuter was “Zelf doen". Aangezien ik zeer slechte ervaring heb met antidepressiva was dat in mijn ogen geen optie. Het alleen op werkstress gooien vond ik te makkelijk. Er was meer aan de hand. Vooral omdat ik echt voel dat ik regelmatig “aan” sta terwijl dat nergens voor nodig is. Ik schrik van dingen, vind het lastig om in slaap te vallen omdat ik dan heel alert ben op kleine geluiden, lijk in een staat van tekort te functioneren (constant bezig met checken of er genoeg is) en nog meer. De huisarts ging mij hier niet verder mee helpen. Dus..........zelf weer op zoek naar iemand om mij te helpen.
Ditte “van Zo Jezelf”
Ditte ken ik al een tijd. We hebben elkaar ontmoet tijdens een businesscoachingstraject voor ondernemers. Ze woonde op dat moment ver weg in Noord-Holland. Zij was net begonnen met haar praktijk en ik was ook net iets voor mijzelf opgestart. Jaren later verhuisde ik naar het Oosten van het land. Tot mijn verbazing kwam ik Ditte daar weer tegen. Ook zij bleek verhuisd te zijn en in de buurt te wonen. We hebben vanaf toen regelmatig contact. Ik heb mij nooit heel erg bezig gehouden met dat wat Ditte deed. Bewust ook wel. We kunnen goed met elkaar praten, maar ik was wat huiverig om echt met haar als coach aan de slag te gaan. Want, wat voor effect zou dat hebben op de vriendschap? Zou ik het los van elkaar kunnen zien? Ditte als “Ditte” en Ditte als “coach van Zo Jezelf”?
Nadenken en rondjes draaien
Als vriendinnen praten we regelmatig over dat wat ons bezig houdt in het leven. Ditte krijgt dus regelmatig stukjes van mijn leven mee. Op een moment gooide ze het balletje op “Waarom doe je niet het life style traject bij mij?” Oeps, niet verwacht, shit. Ze beloofde mij dat zij heel goed in staat is om dit te doen, ook al kennen wij elkaar al een aantal jaren. Ze somde mij op wat het traject inhield en was ook heel erg duidelijk in haar verwachting naar mij: er vol instappen en het aangaan. Daar moest ik echt even heel goed over nadenken. Er volgden “ja maars” en “wat als” gesprekken.
“Shit, toch wel”
Een aantal weken heb ik erover gedaan om aan mijzelf toe te geven dat niks doen geen optie is. Dat ik niet in het kringetje kan blijven ronddraaien. Het is echt nodig om dwars door alle shit heen te gaan. In de tussentijd had ik ook wat praatsessies gedaan bij een psycholoog, wetende dat praten niet meer paste in mijn situatie en mij niet zou helpen. Je kunt namelijk niet praten over dingen die in je onderbewuste vastzitten waar je geen herinneringen aan hebt.
Avontuur
Toegeven dat ik het niet alleen kan en het commitment uitspreken om er nu ook echt iets mee te gaan doen, voelt voor mij op dit moment als de grootste stap die ik moest zetten. Ik weet dat Ditte heel direct kan zijn en dat heb ik ook zeker nodig. Ik kijk een beetje angstig naar alles wat ik tegen ga komen, maar heb het vertrouwen dat Ditte in staat is om mij hierin op een passende en goede manier te begeleiden. En dus, stap ik met beide benen in dit avontuur.
Ik zal mijn traject bijhouden in blogs waarin ik mijn best doe alles zo te beschrijven als ik het ervaar. Twijfel je of je in een dergelijk traject zou moeten stappen en heb je vragen? Dan kun je mij (via Ditte) deze vragen altijd stellen!

Lieve groetjes,
Sanne

Reacties op dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

06 - 23 77 13 17
info@zo-jezelf.nl
Algemene voorwaardenPrivacy beleid
Zo Jezelf is aangesloten bij:
Copyright © 2023 - Zo Jezelf - Alle rechten voorbehouden.