vragen, vragen en nog eens vragen (Sanne 44)

Auteur: Ditte Pelser, gepubliceerd op 15 januari 2024
Leestijd ca. 4 minuten
Mijn life style traject bij Ditte – Stap 2:
Een Grote Stap
In het eerste blog wat ik schreef, beschreef ik hoe ik tot de beslissing kwam om bij Ditte het lifestyle traject te gaan volgen. Vanaf het eerste moment heb ik het idee dat het best een behoorlijke stap voor mij is om dit uiteindelijk echt te gaan doen. Ik vind het ook best spannend. Niks doen en dezelfde weg blijven bewandelen is naar mijn gevoel geen optie. In een serie blogs neem ik jullie mee in mijn proces? Waarom ik dit doe? Eigenlijk om twee redenen. Allereerst omdat ik ervan overtuigd ben dat Ditte mij goed kan begeleiden in mijn transformatieproces en dat zij een waardevolle toevoeging kan zijn voor meer mensen als ze eenmaal weten wat Ditte kan. Daarnaast is het openbaar opschrijven van mijn proces een manier om mijzelf te motiveren, de welbekende stok achter de deur.
Intakeformulier vol vragen.......
Na mijn “ja” ontving ik van Ditte een intakeformulier van 8 pagina's. Eerste indruk, zonder alles bekeken te hebben: oeps, dat zijn een hoop pagina's met vragen. Vol goede moed begon ik met het invullen, wat overigens best makkelijk ging doordat het een “invulbaar” PDF bestand was. De eerste vraag gaat over de aanleiding van mijn hulpvraag. De tweede vraag over mijn verwachtingen van de behandelingen. Bij de tweede vraag stond ook duidelijk aangegeven of ik dit kort maar krachtig wilde benoemen. Gelijk al twee pittige vragen. Wat is mijn exacte hulpvraag eigenlijk? Wat is uiteindelijk het moment geweest waarop ik dacht dat hulp door Ditte een goed plan zou zijn? Wat zijn mijn verwachtingen? Maar bovenal hoe formuleer ik dit op een krachtige manier? Kort is niet één van mijn sterke punten, dus daar verwacht ik sowieso een opmerking over van Ditte......oeps.
.......of toch niet
De vragenlijst gaat verder met de klachten die ik ervaar. Alle klachten, hoe klein of hoe vreemd ook mogen hier opgeschreven worden. Ik moet zeggen dat ik wel benieuwd ben hoe mijn klachten met elkaar verbonden kunnen worden. Uit deze vraag merk ik duidelijk de holistische kijk van Ditte. Na deze vraag komen er vragen over mijn persoonlijke omstandigheden, mijn therapeutisch verleden, medicatie/supplementen, werk- en thuissituatie en eventuele contra-indicaties. Ik was pas op pagina 5 en dat leek het einde te zijn van de vragen. Hè? Vreemd, het document had toch 8 pagina's. Toen ik verder scrolde.......o jee......
Contract
Achter de vragenlijst zit een coachcontract. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog niet eerder met een coach heb samengewerkt die een coachcontract onder mijn neus neerlegde. De tweede alinea in het coachcontract “ving” mij:

Tot nu toe heb ik coaches gevraagd mij te ondersteunen op specifieke gebieden zoals bijvoorbeeld kracht (personal trainer), voeding (diëtist), eetproblemen, angsten, (zelf)bewustzijn. Nooit eerder ben ik in zee gegaan met een coach die holistisch kijkt doordat de kennis en vaardigheden van de coach zo breed en divers zijn dat de coach ook in staat is om holistisch te kijken. Ditte maakt in haar contract duidelijk dat zij op vele vlakken inzichten kan geven, maar dat ik zelf de enige ben die dit traject tot een succes kan maken........of niet.
Achter de muur vandaan
Door het invullen van het intakeformulier en het lezen van het coachcontract, realiseer ik mijzelf dat er één ding enorm belangrijk is als ik wil dat dit traject nu wél gaat leiden naar dat wat ik zo graag wil. Dat belangrijke ding is het neerhalen van de muur waar ik mijzelf zo goed achter kan verstoppen. Ditte kan mij alleen goed begeleiden als ik volledig open, transparant en eerlijk ben. Als ik dingen voor haar achterhou omdat ik mijzelf daar niet comfortabel bij voel, dan ontbreken er stukjes in het grotere geheel. Dan is het voor Ditte moeilijk om holistisch te blijven kijken. Wat heb ik nodig om mijzelf volledig te laten zien? Ik kan dat als ik mijzelf veilig voel.
Veiligheid
En zo kom ik, alleen al door het invullen van de vragenlijst, bij een thema van mij: veiligheid. Ik vraag mijzelf daarbij niet af wat de muur is en waardoor ik deze heb opgebouwd. Dat is iets uit het verleden waar ik niets aan kan veranderen. Ik vraag mij af wat veiligheid voor mij betekent en hoe ik deze veiligheid voor mijzelf kan creëren, eigenlijk in mijzelf vinden, onafhankelijk van anderen. Ik noteer dit thema vast voor mijzelf, want ik zal daar vast nog een aantal keer tegenaan lopen.
Ik ben heel erg benieuwd wat Ditte in onze eerste coachingssessie allemaal verder nog gaat vragen en welke opdrachten zij mij gaat geven voor de tijd tussen de sessies in. Eén ding is mij wel duidelijk: het zal behoorlijk wat reflectiewerk met zich meebrengen voor mij om niet te snel weer achter mijn muur te duiken.
Stap voor stap hou ik mijn lifestyle traject bij Ditte bij in blogs. Hierin doe ik mijn best alles zo te beschrijven als ik het ervaar. Twijfel je of je in een dergelijk traject zou moeten stappen en heb je vragen? Dan kun je mij (via Ditte) deze vragen altijd stellen!

Lieve groetjes,
Sanne

Reacties op dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

06 - 23 77 13 17
info@zo-jezelf.nl
Algemene voorwaardenPrivacy beleid
Zo Jezelf is aangesloten bij:
Copyright © 2023 - Zo Jezelf - Alle rechten voorbehouden.