Winterkost met een twist

Auteur: Ditte Pelser, gepubliceerd op 19 februari 2021
Leestijd ca. 5 min.
Energie tekort
Tijdens mijn burn-out heb ik ontdekt dat gezond eten zonder toevoegingen, van uitermate groot belang is voor mijn lichamelijke, maar zeker ook voor mijn geestelijke welzijn. Door mijn leefstijl aan te passen is het me gelukt om relatief snel weer energie op te bouwen. Ik had daardoor weer snel voldoende energie om aan het werk te gaan.
Leefstijl veranderen
Naast het gezonder eten heb ik ook andere methoden aangegrepen om mezelf weer beter te gaan voelen. Één daarvan was de weg naar binnen te volgen. Dit betekende voor mij dat ik ook stil ging staan bij de signalen die mijn lichaam mij gaf. Zowel op het gebied van voeding als op het gebied van mijn geestelijke gesteldheid (mind).

Gedachtekracht is zo ontzettend sterk. Je kunt jezelf echt ziek of in de put denken. Andersom is het ook mogelijk om jezelf uit de put of beter te denken. Het is daarbij belangrijk om heel goed te luisteren naar de signalen van je lichaam.

Dat is wat ik ben gaan doen toen ik met mijn burn-out thuis kwam te zitten. Luisteren naar wat mijn lichaam me wilde vertellen. Dat is wat ik nog alle dagen doe. Dat wil niet zeggen dat ik er altijd goed naar luister. Soms, gewoon heel eigenwijs en tegen beter weten in, doe ik toch de dingen waar mijn lichaam niet blij van wordt.
De reactie van mijn lichaam
Ik ontdekte dat mijn lichaam heel sterk reageert op het eten van tarwe granen en nog een aantal andere voedingsmiddelen. Wat zo grappig is: de voedingsmiddelen waar mijn lichaam niet blij van wordt, vind ik over het algemeen ook niet zo lekker (Há, wat hebben wij toch een prachtig systeem, hè). Het zegt door bepaalde dingen niet lekker te vinden eigenlijk ‘hé, wat ik nu in mijn mond stopt is niet zo goed voor mij’.
Combineren
Ik heb ontdekt dat veel mensen last hebben van bepaalde combinaties en dat er ook best vaak overeenkomsten zijn. Zo ben ik op het idee gekomen om af en toe een blog te maken over eten en wat het met mijn lichaam doet, om dan ook meteen een lekker recept te delen van mijn bevindingen.

Vandaag heb ik echte winterkost gemaakt, maar dan met een twist. Hier thuis zijn wij gek op hutspot met een overheerlijke gehaktbal. Nu wordt mijn maag niet blij van eiwitten (vlees) en zetmeel (aardappel) tegelijkertijd.
Daar heb ik een oplossing voor gevonden die wij overheerlijk vinden en meteen voor voldoende groente zorgt.

Als wij hutspot eten, dan maak ik hem zo dat mijn lichaam er wel blij mee is. Omdat wij er zo van genieten, wil ik het jullie niet onthouden. Heerlijk licht en ongemerkt eten we er dan ook veel van, dus schrik niet van de hoeveelheden groenten die in mijn hutspot gaan. Mocht het teveel zijn dan is een bijkomend voordeel, dat je voor de volgende dag nog een heerlijke lunch hebt.
Hutspot maar dan anders
Benodigdheden voor 2 personen:
1 kilo winterwortelen in stukjes
1/5 knolselderij in stukjes
1 bloemkool
5 of 6 uien
Mosterd
Zout en peper
200 gr. Runder-gehakt (biologisch)
gehaktkruiden naar smaak, ik maak deze altijd zelf
Mosterd
Zout en peper
1 ei
één hand havermout
Bereiding:
Maak de gehaktbal zoals je dat gewend bent en braadt deze.

Doe alle groente, goed gewassen en in stukken gesneden, in een grote pan met voldoende water.
Zelf kies ik er altijd voor om de bloemkool in de stoompan te garen en daaronder in het water de uien, wortelen en knolselderij te koken. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Als alles gaar is giet je het kookvocht af (tip: bewaar het kookvocht in een kom voor de volgende dag of later in de week om er een heerlijke bouillon voor een groente soep mee te maken). Stamp alles goed met een stamper en doe er tot slot nog een flinke schep mosterd (naar smaak) doorheen.
Lieve groetjes en eet smakelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

06 - 23 77 13 17
info@zo-jezelf.nl
Algemene voorwaardenPrivacy beleid
Zo Jezelf is aangesloten bij:
Copyright © 2023 - Zo Jezelf - Alle rechten voorbehouden.